Kaj prinaša modra luna, ki bo na nebu zasijala 19. avgusta?

Super blue strawberry moon back on cloud and tree in the field and night sky, Elements of this image furnished by NASA
Foto: Chayanan iz iStock

Ta mesec bo naše nebo razsvetlila posebna polna luna. To je jesetrova luna, znana tudi kot modra luna. 19. avgusta ob 20.25 po našem času, bo na nebo zasijala jesetrova modra luna. Na prvi pogled je morda videti kot običajna polna luna, vendar je nekoliko redkejša od tiste, ki jo vidimo skoraj vsak mesec. Jesetrova oziroma modra luna je prva avgustovska polna luna. Za njo se uporabljajo tudi izrazi koruzna luna, luna žetve in poletna luna.

Kaj je modra luna?

Obstajata dve različni definiciji modre luna in obe sta povezani z umestitvijo polne lune v naš sodobni koledar:

  1. Sezonska modra luna je tretja polna luna v astronomski sezoni s štirimi polnimi lunami.
  2. Mesečna modra luna je druga polna luna v koledarskem mesecu z dvema polnima lunama.

Modra luna, ki jo bo mogoče opazovati 19. avgusta je sezonska modra luna. Na mesečno modro luno pa bomo morali počakati do 31. maja 2026.

Astronomer looking at the starry skies with a telescope.
Foto: m-gucci iz iStock

Zakaj imamo dve definiciji modre lune?

Razlog za dve definiciji modre luna izhaja iz nesporazuma, ki se je pripetil v ne tako davni preteklosti.

Prvotna in najstarejša definicija je sezonska modra luna, ki jo je mogoče izslediti do začetka 19. stoletja. Glede na staro literaturo je ta dodatna polna luna zmotila krščanski koledar. Da bi se torej izognili premikom drugih pomembnih polnih lun v cerkvenem koledarju, so se odločili, da dodatno polno luno poimenujejo modra luna.

Druga definicija modre lune – druge polne lune v enem mesecu, temelji na napačni razlagi, objavljeni v izdaji revije Sky&Telescope iz leta 1946.

Zakaj je prišlo do pojava?

Zakaj imamo štiri polna lune ravno v tej astronomski sezoni?

Razlog za to je zgodnji čas prve polne lune. Astronomska sezona se je začela ob solsticiju 20. junija in že dva dni kasneje so se Sonce, Zemlja in luna postavili v vrsto za polno (jagodno) luno.

Ker je bila polna luna torej tako zgodaj v sezoni, je dala luni čas, da približno triinpolkrat preteče svoj lunarni cikel od mlaja do polne lune. Tako ji je uspelo stisniti še eno polno luno preden se ob enakonočju 22. septembra 2024 astronomska sezona konča.

All phases of Moon: Waning Crescent, Third Quarter, Waning Gibbous, Full Moon, Waxing Gibbous, First Quarter and Waxing Crescent against black background
Foto: dzika_mrowka iz iStock

Kako redke so modre lune?

Večina nas je zagotovo že slišala angleški izraz “Once in a Blue Moon.”, ki se pogosto uporablja za opis nečesa, kar se zgodi redko. Ker uporabljamo dve definiciji modre lune, se le te zgodijo približno vsaki dve ali tri leta.

Sezonske modre lune se pojavljajo nekoliko manj pogosto kot mesečne modre lune. Če seštejemo modre lune, ki so se ali se bodo pojavile v 1100 letih – med letoma 1550 in 2650, je 408 sezonskih in 456 mesečnih modrih lun.

Junior novinar

VIRwww.timeanddate.com
Prejšnji članek5 najbolj nenavadnih fobij
Naslednji članekJe znanost odkrila novo metodo hujšanja?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.