Pomembne informacije in roki za državno ter Zoisovo štipendijo

piggy bank With Graduation Cap on black glass floor,Money saving concept.
Foto: nirat iz iStock

S prihajajočim študijskim oz. šolskim letom bodo na področju štipendij spremembe. Vlada je omogočila, da bo možno sočasno prejemati državno in Zoisovo štipendijo.

Državna štipendija 2024/2025

Državna štipendija je namenjena dijakom, študentom in odraslim iz socialno šibkejših družin, da se poveča izobrazbena raven prebivalstva in podpira družbeni ter tehnološki razvoj. Zneski so odvisni od povprečnega mesečnega dohodka na osebo, za dijake med 32,58 in 134,88 evra in za študente med 65,17 in 269,74 evra.

Zoisova štipendija 2024/2025

Zoisova štipendija spodbuja izjemne dosežke na področju znanja, raziskovanja, razvoja in umetnosti. Podeljuje se nadarjenim posameznikom z odličnimi rezultati. Znesek Zoisove štipendije za dijake je 148,15 evra (za izobraževanje v tujini 296,29 evra), za študente pa 172,84 evra (za izobraževanje v tujini 345,68 evra).

Preberi še Izplačila državne in Zoisove štipendije v letu 2024.

Dodatki k štipendijam

Štipendisti lahko prejmejo tudi tri dodatke k štipendiji:

  • 98,76 evra dodatka za bivanje, če izpolnjujejo pogoje, kot so oddaljenost stalnega prebivališča več kot 25 kilometrov od kraja izobraževanja, strošek najema najmanj 65 evrov na mesec in nelastništvo nepremičnine v kraju izobraževanja;
  • 61,73 evra dodatka za štipendiste s posebnimi potrebami;
  • med 20,99 in 49,39 evra dodatka za uspeh dijakov ter med 20,99 in 49,39 evra za uspeh študentov glede na povprečno oceno.

Pomembne informacije in roki

Za državno štipendijo morajo dijaki prvo vlogo za upravičenost do štipendije oddati do avgusta, študenti do pa septembra, za upravičenost prejemanja od 1. septembra oziroma 1. oktobra dalje.

Vloge morajo oddati pri krajevno pristojnem centru za socialno delo (CSD), po pošti ali preko portala eUprava.

Za Zoisovo štipendijo je za dijake rok za oddajo vlog 9. september 2024, za študente pa 10. oktober 2024.

Štipendist, ki prejema obe štipendiji, ni upravičen do dodatka za uspeh pri obeh štipendijah. Prav tako lahko prejema dodatek za bivanje in dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami le pri eni štipendiji.

VIRGOV
Prejšnji članekKaj so podvodni gozdovi?
Naslednji članekKako internetna odvisnost vpliva na mladostnike? Raziskave kažejo, da precej

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.