Študent kuha: Pesto z baziliko – klasična italijanska poslastica na domač način

Basil pesto spaghetti pasta with fresh basil leaves, olive oil and parmesan
Foto: VeselovaElena iz iStock

Pesto z baziliko je ena izmed najbolj priljubljenih in vsestranskih omak, ki izhaja iz italijanske kuhinje. Njegov izvor najdemo v severnoitalijanski regiji Ligurija, natančneje v mestu Genova, zato je včasih znan tudi kot »Pesto alla Genovese«. Ta zelena omaka je narejena iz sveže bazilike, pinjol, parmezana, česna, olivnega olja in soli, ki se združijo v kremasto in aromatično zmes. Zaradi svoje svežine in bogatega okusa je pesto z baziliko postal nepogrešljiv dodatek številnim jedem, od testenin do solat in marinad.

Pesto z baziliko je resnično vsestranska omaka, ki jo lahko uporabite na nešteto načinov, od tradicionalnih testenin do inovativnih jedi. Priprava domačega pesta je hitra in preprosta, rezultat pa je omaka, ki bo obogatila vsak obrok z bogatimi, svežimi okusi. Če želite svoji kuhinji dodati pridih Italije, poskusite ta klasični recept in uživajte v pestu, ki bo očaral vaše brbončice in goste.

Od kje prihaja »slavna omaka«?

Beseda »pesto« izhaja iz italijanske besede »pestare«, kar pomeni »stolči« ali »zmečkati«. Tradicionalno se pesto pripravlja v možnarju, kjer se sveži listi bazilike skupaj z ostalimi sestavinami stisnejo v gosto pasto. Recept za pesto je skozi stoletja ostal skoraj nespremenjen, čeprav danes mnogi uporabljajo sodobne pripomočke, kot je mešalnik ali sekljalnik, za hitrejšo pripravo. Kljub temu pa mnogi ljubitelji pesto še vedno prisegajo na pripravo v možnarju, saj verjamejo, da to ohranja bolj avtentičen okus in teksturo.

Glavna sestavina pesta je bazilika, ki zlahka zraste tudi na domačem vrtu ali pa v večjem lončku na kuhinjski ali balkonski polički.

Kje vse ga lahko uporabimo?

Pesto z baziliko je izjemno vsestranski in se uporablja na različne načine. Najpogosteje ga postrežemo s testeninami, kjer ga preprosto zmešamo s kuhanimi testeninami, da jih ovije v bogato aromo svežih zelišč in sira. Poleg testenin se pesto odlično obnese tudi kot preliv za solate, omaka za pico, namaz na kruhu ali pa kot marinada za meso in ribe. Nekateri ga celo dodajajo juham za dodatno globino okusa ali ga vmešajo v krompirjeve jedi za poletno osvežitev. Njegova svežina in bogat okus naredita vsako jed posebno.

Italian Style Breakfast Pesto Sauce, Mozzarella Cheese And Tomatoes Served on A Wodden Platter
Vse pogosteje se pesto uporabi tudi kot namaz na kruhu. Foto: Castro24 iz iStock

Recept za pripravo domačega pesta!

Priprava pesta z baziliko doma je enostavna in zahteva le nekaj osnovnih sestavin. Ko enkrat poskusite domač pesto, boste težko segli po trgovinski različici, saj sveže pripravljena omaka ponuja veliko bolj intenziven in naraven okus. Sveži pesto lahko uporabite takoj ali pa ga zamrznete in uporabljate tudi še 3-4 mesece.

Sestavine:

  • 2 skodelici svežih listov bazilike (približno 50 g)
  • 1/2 skodelice naribanega parmezana (približno 50 g)
  • 1/3 skodelice pinjol (približno 30 g)
  • 2 stroka česna
  • 1/2 skodelice ekstra deviškega olivnega olja (približno 120 ml)
  • Sol in poper po okusu
  • Po želji: majhna količina limoninega soka za svežino

Priprava:

Sveže liste bazilike nežno operite in osušite s kuhinjsko brisačo. Parmezan naribajte, česen olupite, pinjole pa lahko na hitro prepražite v suhi ponvi, da poudarite njihov okus (pazite, da ne potemnijo preveč). V možnarju ali sekljalniku združite baziliko, pinjole in česen. Začnite z mešanjem oziroma tlačenjem, dokler se sestavine ne združijo v grobo pasto. Postopoma dodajte nariban parmezan in nadaljujte z mešanjem, dokler ne dobite goste in enakomerne zmesi. Med mešanjem počasi dodajajte olivno olje, dokler pesto ne doseže želene konsistence. Če uporabljate sekljalnik, olje počasi dolivajte med delovanjem naprave. Na koncu pesto začinite s soljo, poprom in po želji z nekaj kapljicami limoninega soka za dodaten svež okus. Pesto lahko takoj uporabite ali pa ga shranite v hladilniku v nepredušni posodi. Da preprečite oksidacijo in zagotovite svežino, površino pesta pokapajte z nekaj olivnega olja.

Traditional Basil Pesto | Gennaro Contaldo

Še nekaj trikov:

  • Svežina je ključna – Uporabite najlepše in najbolj sveže liste bazilike, saj bodo le tako zagotovili optimalen okus.
  • Moj pesto je grenek, kaj naj naredim? – Mešanici dodajte nekaj koščkov ledu in jih vmešajte v kremo, če to ne zadostuje lahko dodate žličko do dve sladkorja. Za manjšo grenkobo je dobro da uporabite samo sveže lističe bazilike, brez pecljev ali stebel.
  • Eksperimentirajte – Pinjole lahko zamenjate z drugimi oreščki, kot so mandlji, orehi ali indijski oreščki. Ti bodo še popestrili okus omake.
  • Shranjevanje – Pesto v hladilniku zdrži do enega tedna, lahko pa ga tudi zamrznete v manjših porcijah za kasnejšo uporabo.

Dober tek!

Prejšnji članekOcena filma: Zbiralec duš (Longlegs)
Naslednji članekAli je premik ure zdrav za naše telo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.