Nova zdravstvena kriza za generacijo X in milenijce: 17 rakov, za katere obstaja večja verjetnost, da jih dobijo!

Cancer patient and perfusion drip concept  cancer treatment
Foto: CIPhotos iz iStock

Nedavna raziskava, ki so jo izvedli raziskovalci iz Ameriškega združenja za boj proti raku (ACS), razkriva, da se stopnje incidence raka povečujejo med zaporedno mlajšimi generacijami. Ta trend so zaznali pri 17 od 34 vrst raka, med drugim pri raku dojke, trebušne slinavke in želodca.

Poleg tega se je povečala tudi umrljivost pri nekaterih vrstah raka, kot so rak jeter (pri ženskah), rak maternice, žolčnika, mod in debelega črevesa. To kaže na pomen preventivnih ukrepov in zdravega življenjskega sloga.

Povečanje tveganja za rak v mlajših generacijah

»Ti izsledki dodajajo vse več dokazov o povečanem tveganju za raka pri generacijah po ‘baby boomerjih’, s čimer se prejšnje ugotovitve o zgodnjem pojavu raka debelega črevesa in nekaterih rakov, povezanih z debelostjo, razširjajo na širši nabor vrst raka,« je povedala dr. Hyuna Sung, glavna avtorica študije in vodilna znanstvenica za spremljanje in zdravstveno enakost v Ameriškem združenju za boj proti raku.

Rojstne kohorte, skupine ljudi, razvrščene glede na leto rojstva, delijo edinstvena družbena, ekonomska, politična in podnebna okolja, ki vplivajo na njihovo izpostavljenost dejavnikom tveganja za raka v njihovih ključnih razvojnih letih. Čeprav smo identificirali trende raka, povezane z letom rojstva, še nimamo jasne razlage, zakaj se te stopnje povečujejo.

Portrait of adult man sitting in comfortable chair with IV drip during treatment session in clinic
Foto: SeventyFour iz iStock

Podatki in metodologija raziskave

Raziskovalci so pridobili podatke o incidenci 23.654.000 bolnikov, diagnosticiranih s 34 vrstami raka, in podatke o smrtnosti 7.348.137 smrti za 25 vrst raka. Ti podatki zajemajo obdobje od 1. januarja 2000 do 31. decembra 2019 in so pridobljeni iz Severnoameriškega združenja centralnih registracij raka ter ameriškega Nacionalnega centra za zdravstveno statistiko. Za primerjavo stopenj raka med generacijami so raziskovalci izračunali razmerja incidenčnih stopenj in stopnje umrljivosti glede na rojstne kohorte. Prilagodili so jih starostnemu učinku in obdobju, ter jih ločeno analizirali po petletnih intervalih, od leta 1920 do 1990.

Cancer Immunotherapy as a human immune system therapy concept as a biomedical or biomedicine oncology treatment using the natural T cell fighting properties of the body as a 3D render.
Foto: wildpixel iz iStock

Ugotovitve raziskave

Raziskovalci so ugotovili, da so se stopnje incidence povečale z vsakim naslednjim rojstnim letom, rojenim približno od leta 1920, za osem od 34 vrst raka. Zlasti je bila stopnja incidence približno dva- do trikrat višja pri rojstni kohorti leta 1990 kot pri rojstni kohorti leta 1955 za raka trebušne slinavke, ledvic in tankega črevesa pri obeh spolih ter za raka jeter pri ženskah. Poleg tega so se stopnje incidence povečale pri mlajših kohortah, po upadu pri starejših kohortah, za devet preostalih vrst raka.

Med te vrste sodijo rak dojke (samo pozitivni na estrogenske receptorje), rak telesa maternice, rak debelega črevesa, ne-kardialni rak želodca, rak žolčnika, rak jajčnikov, rak mod, analni rak pri moških in Kaposijev sarkom pri moških. Med vrstami raka je bila stopnja incidence v rojstni kohorti leta 1990 od 12 % za rak jajčnikov do 169 % za rak telesa maternice višja kot stopnja v rojstni kohorti z najnižjo stopnjo incidence. Opazno je, da so se stopnje umrljivosti povečale v zaporedno mlajših rojstnih kohortah, skupaj s stopnjami incidence za raka jeter (samo pri ženskah), telesa maternice, žolčnika, mod in debelega črevesa.

»Povečanje stopenj raka med to mlajšo skupino ljudi nakazuje generacijske premike v tveganju za raka in pogosto služijo kot zgodnji kazalnik prihodnjega bremena raka v državi. Brez učinkovitih ukrepov na ravni prebivalstva in z naraščajočim tveganjem v mlajših generacijah, ki se prenaša na posameznike, ko se starajo, bi se lahko v prihodnosti pojavilo splošno povečanje bremena raka, kar bi lahko zaustavilo ali obrnilo desetletja napredka v boju proti bolezni,« je dodal dr. Ahmedin Jemal, višji podpredsednik za nadzor in zdravstveno enakost v Ameriškem združenju za boj proti raku in avtor študije.

Smiling African American woman attach pink ribbon isolated on background. Breast cancer awareness
Foto: Mariia Vitkovska iz iStock

Pomen preventivnih ukrepov

»Podatki poudarjajo nujno potrebo po prepoznavanju in reševanju temeljnih dejavnikov tveganja pri generaciji X in milenijskih populacijah za obveščanje preventivnih strategij.« Rastoče breme raka med mlajšimi generacijami poudarja pomen zagotavljanja, da imajo ljudje vseh starosti dostop do cenovno dostopnega, celovitega zdravstvenega zavarovanja, ki je ključni dejavnik za izid raka, je povedala Lisa Lacasse, predsednica akcijske mreže Ameriškega združenja za boj proti raku (ACS CAN).

»V ta namen bo ACS CAN nadaljeval naše dolgoletno delo, da bi spodbudil zakonodajalce k razširitvi programa Medicaid v državah, ki tega še niso storile, kot tudi nadaljeval zagovarjanje za trajno uvedbo povečanih davčnih subvencij Zakona o dostopni oskrbi, ki so odprle vrata do dostopa do oskrbe za milijone ljudi.«

Raziskava jasno kaže na pomembnost nadaljnjih raziskav in preventivnih ukrepov, ki bi lahko zmanjšali naraščajoče breme raka pri mlajših generacijah. Razumevanje temeljnih dejavnikov tveganja in vplivov na zdravje je ključno za oblikovanje učinkovitih strategij, ki bodo pomagale preprečiti nadaljnje povečanje incidence in umrljivosti zaradi raka.

Doctor urologist consulting patient with prostatitis, explaining to him methods of treatment using anatomical model of male reproductive system. Prostatitis treatment
Foto: peakSTOCK iz iStock
VIRScience Daily
Prejšnji članekOcena filma: Joan Baez: Jaz sem hrušč
Naslednji članekBunker Škrilj, dolgo varovana vojaška skrivnost Slovenije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.