5 korakov, ki jih NE smeš preskočiti pri zaščiti pred soncem

Suntan lotion. Woman applying sunscreen solar cream on face. Beautiful happy cute girl puts suntan cream from plastic container bottle on her nose and cheecks. Skincare concept. Female in straw hat and bikini on beach.
Foto: artiemedvedev iz iStock

Zaščita kože pred soncem je ključnega pomena za preprečevanje poškodb kože, prezgodnjega staranja in zmanjševanja tveganja za nastanek kožnega raka. Sončna krema je eden izmed najpogostejših načinov zaščite, pomembno je tudi vedeti, katero sončno kremo izbrati, vendar obstajajo tudi druge metode, ki jih pozabljamo in ki pomagajo zaščititi kožo pred škodljivimi UV žarki.

Zaščitna oblačila

Eden izmed najboljših načinov za zaščito kože pred soncem je nošenje zaščitnih oblačil. To naj bodo oblačila iz goste tkanine, saj ta nudijo boljšo zaščito pred UV žarki. Idealno je, da nosiš dolge rokave in dolge hlače, da zaščitiš čim več površine kože. Pri tem je najboljše izbrati svetla, lahka in zračna oblačila, kakršna so lanena oblačila.

Prav tako ne pozabi na zaščito glave in vrata. Širok klobuk učinkovito zaščiti obraz, ušesa in vrat pred soncem, kot alternativo pa lahko uporabiš tudi kapo s šiltom. Klobuki s širokim robom so še posebej učinkoviti, saj nudijo senco tudi za ramena in zgornji del hrbta, lahko pa uporabiš tudi lahke in zračne šale ter rute.

Horizontal cropped image of stylish slim woman in beautiful yellow skirt. Caucasian female fashion model standing over gray wall background outdoor with copy space.
Foto: Yuricazac iz iStock

Nosi sončna očala

Sončna očala niso le modni dodatek, ampak tudi pomemben zaščitni element. Najboljše je, da izbereš sončna očala, ki nudijo sto odstotno UV zaščito, da zaščitiš oči in občutljivo kožo okoli njih. Ne kupuj poceni očala, saj te ponavadi nimajo dobre UV zaščite.

Poišči senco

Med 10. in 16. uro so UV žarki najmočnejši in takrat se skušaj zadrževati v senci. To bo bistveno zmanjšalo izpostavljenost škodljivim UV žarkom. Če si zunaj, poišči senco pod drevesi ali pa ustvari senco z uporabo senčnikov.

Woman with coconut drink under palm leaf on the beach
Foto: privetik iz iStock

Po izpostavljenosti soncu poskrbi za vlaženje in hlajenje kože

Po izpostavljenosti soncu poskrbi za vlaženje kože s pomočjo aloe vere ali drugih vlažilnih krem. To pomaga zmanjšati morebitne poškodbe in ohraniti kožo zdravo.

Pij veliko tekočine in jej lahko hrano

Hidracija je ključnega pomena za splošno zdravje kože. Pij veliko vode, da ohraniš kožo hidrirano od znotraj navzven.

Ne pozabi pa tudi na zdravo in lahko prehrano. Uživanje hrane, bogate z antioksidanti, kot so sadje in zelenjava, pomaga zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo UV žarki. Posebej koristni so paradižniki, korenje, špinača in agrumi.

man drinking water with the sun over him
Foto: MonikM iz iStock

 

Prejšnji članek6 turističnih pasti Barcelone, ki se jim lahko izogneš
Naslednji članekLjubezenski horoskop za avgust 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.