7 skritih balkanskih draguljev za leto 2024

Skriti balkanski dragulji za potovanje
Skriti balkanski dragulji za potovanje Foto: xbrchx iz iStock

Že veste, kaj si boste privoščili ob koncu septembrskega izpitnega obdobja? Če je odgovor potovanje, vam bomo tokrat razkrili 7 skritih balkanskih draguljev, ki vas bodo začarali s svojo lepoto. Ker pa so skriti, vam bodo verjetno tudi nudili vsaj nekaj utehe pred neskončnimi množicami turistov, ki oblegajo bolj popularne turistične destinacije.  

7. Susak, otok poln skrivnosti

Sand island of Susak beach and coastline colorful nature view, Kvarner archipelago of Croatia
Otok, poln presenečenj. Foto: xbrchx iz iStock

Susak je verjetno najbolj poseben in celo čuden na Jadranu, ki pa vas nikakor ne bo razočaral. Znan je po svojih peščenih plažah, čudovitih narodnih nošah in rumenem prahu, iz katerega je otok narejen. Tudi najbolj izkušeni popotniki se bodo strinjali, da v naši bližini gotovo ni podobnega otoka! Otok Susak ima samo 200 stalnih prebivalcev, ki so na otoku ostali med masovnim valom izseljevanja v ZDA v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Ker potomci Suicianov, kot si pravijo otočani, poleti in zgodaj jeseni radi obiskujejo domovino svojih prednikov, se ne čudite ob nenavadno velikem številu ljudi, ki izgledajo in se obnašajo kot domačini, hkrati pa govorijo z močnim ameriškim naglasom.  

Obisk tega peščenega, fascinantnega otoka pa za vse popotnike brez lastnega plovila ni povsem enostaven, preveč zahteven pa tudi ne. Prav zato je Susak idealna lokacija za malo odklopa od gneč večjih mest. Susak pa posebnega dela tudi dejstvo, da so na njem prepovedani avtomobili, zato je prevoz po otoku načeloma mogoč le s kolesom ali skuterjem, če ga pripeljete s seboj. Do Suska pa boste najlažje prišli s hitrim čolnom iz Pule, Lošinja ali Rijeke.  

6. Ohrid, mesto in jezero

Waterfront and boats moored in Ohrid harbour on Lake Ohrid, Ohrid, Macedonia
Foto: atosan iz iStock

Ohridsko jezero morda ni tako zelo skrit dragulj, gotovo pa to drži za mesto Ohrid, ki mu morate dati priložnost ob obisku bolj znanega jezera. Vrhunec mesta je gotovo njegovo staro mestno jedro. Tam se lahko sprehajate po tlakovanih ulicah, opazujete tradicionalno arhitekturo stavb in si predstavljate, kakšno je bilo življenje v starih časih 

Obvezno se ustavite ob Ohridski trdnjavi, srednjeveškem gradu s čudovitim panoramskim razgledom na mesto in jezero. Nikakor ne smete pozabiti tudi na cerkev sv. Janeza v Kaneu z jezerom v ozadju, ki bo morda postala vaša najljubša lokacija v mestu! Do cerkve se lahko odpravite na slikovit sprehod iz starega mestnega jedra ali celo s čolnom. Ko boste tam, boste nagrajeni z osupljivim razgledom na Ohridsko jezero in okoliške gore.   

5. Sibiu, srce Transilvanije

Biertan, Sibiu,  Romania. Saxon village with the fortified church in Transylvania.
Očarljivo srce Transilvanije. Foto: carmengabriela iz iStock

Sibiu, ki leži v osrčju Transilvanije, je čudovito in premalo znano mesto, ki je znano po tlakovanih ulicah, okrašenih cerkvah in živahnih trgih. V središču starega mestnega jedra leži Piața Mare, prostran in izjemno živahen trg, obdan s pisanimi zgradbami. Sprehodite se po ozkih ulicah in občudujete okrašena pročelja zgodovinskih stavb, kot sta palača Brukenthal in stolp mestnega sveta. 

Druge kulturne in zgodovinske znamenitosti vključujejo tradicionalne saške hiše, stolpe iz 16. stoletja in mestne tržnice, ki ponujajo vse, od izdelkov lokalne obrti do okusne hrane, kot nalašč za nabiranje spominkov ali uživanje v regionalnih specialitetah! Mesto se ponaša tudi z razcvetom umetniške in kulturne scene s številnimi galerijami, muzeji in gledališči, ki prikazujejo najboljše kreacije romunskih umetnikov. Prav tako pa bo Sibiu primeren za vse ljubitelje narave, saj leži v bližini Karpatov, ki nudijo nešteto možnosti za uživanje na prostem.  

4. Veliko Tarnovo, mesto bolgarskih carjev

Veliko Tarnovo, Bulgaria. Tsarevets old town in historical city Veliko Tarnovo, former bulgarian capital, beautiful summer evening.

Takoj ko prispete v Veliko Tarnovo, vas bo presenetila njegova lepota. Najbolj ikonična znamenitost mesta je trdnjava Carevec, ena najlepših in najpomembnejših zgodovinskih znamenitosti Bolgarije, ki leži na vrhu hriba s pogledom na reko Jantra. To je kraj, kjer so nekoč živeli vladarji iz preteklih dinastij in se vpisali v zgodovino. Gre za prizor, ki ga preprosto ne smete zamuditi! Veliko Tarnovo pa vas bo gotovo navdušilo tudi s svojim očarljivim starim mestnim jedrom.  

Obiščite Samovodsko čaršijo, polno tlakovanih ulic, tradicionalnih hiš in očarljivih trgovin, ki prodajajo ročno izdelane izdelke in spominke. Sprehodite se po vijugastih mestnih uličicah in počutili se boste, kot da ste se vrnili v preteklost. Čeprav je Veliko Tarnovo resnično mesto za prave ljubitelje zgodovine, razočaran ne bo tudi noben avanturist. Tudi v okolici Velikega Tarnova boste našli ogromno priložnosti za uživanje v aktivnostih na prostem, kot so pohodi in celo canyoning po bližnjih slapovih.  

3. Šibenik, mesto čudovite arhitekture in košarke

Croatia, beautiful old city of Sibenik, panoramic view of the town center and cathedral of St James
Mesto kamnite arhitekture in košarkarjev. Foto: iascic iz iStock

Če si želite uživati v krasni arhitekturi, s katero se ponašajo srednjeveška mesta ob hrvaški obali in vam strašanske gneče Dubrovnika niso preveč po godu, se na poti proti jugu ustavite v Šibeniku. Zgodovinsko središče mesta sestavljajo vijugaste tlakovane ulice, obdane s cerkvami iz 12. stoletja, beneškimi palačami in starodavnimi trdnjavami, zaradi česar je idealna destinacija za tiste, ki jih zanima raziskovanje evropske kulturne in zgodovinske dediščine. Najbolj znana znamenitost v Šibeniku je nedvomno katedrala sv. Jakoba, ki jo je zaščitil Unesco in je osupljiva mojstrovina mešanice gotske in renesančne arhitekture. 

Poleg svojih impresivnih zgodovinskih znamenitosti in spomenikov se Šibenik ponaša tudi z živahno kulturno sceno, vključno z umetniškimi galerijami, muzeji, gledališči in glasbenimi prizorišči. Nad Šibenikom boste navdušeni tudi vsi ljubitelji košarke, saj je rojstno mesto najbolj znanega hrvaškega košarkarja, Dražena Petrovića. Obiščite njegov spomenik in ne pozabite vzeti žoge, ker je v bližini spomenika tudi odprto košarkarsko igrišče, kjer lahko podoživite prve košarkarske korake te legende čudovitega športa.  

2. Gjirokastra, albanski Unesco

Gjirokaster town, Albania –August 2, 2020: summer cityscape – street of ancient town with souvenir shops and tourists. Old historical architecture and Castle complex on the hill.

Gjirokastra, ki leži na vrhu hriba s pogledom na osupljive gore in doline, je bila nekoč otomanska trdnjava. Ker mesto spada pod Unescov seznam kulturne dediščine, je eno izmed krajev z najlepše ohranjeno barvito osmansko arhitekturo. Hiše so zasnovane kot majhni gradovi ali dvorci. Kot vsako pravo srednjeveško mesto, ima svoj grad tudi Gjirokastra. V gradu lahko obiščete vojaški muzej in galerijo.   

Vsekakor pa ne smete preskočiti tudi osmanskega bazarja, ki še vedno ohranja svoj pravi značaj, saj ne gre zgolj za predstavo za turiste. Gjirokastra ne sme preskočiti noben ljubitelj moderne zgodovine, saj je to mesto tudi rojstni kraj zloglasnega nekdanjega albanskega diktatorja Enverja Hoxhe. Njegova rojstna hiša je danes spremenjena v muzej. Lahko vam izdam tudi skrivnost, da Gjirokastra skriva jedrski bunker iz hladne vojne, ki ga danes prav tako lahko obiščete.  

1. Novi Sad, stičišče zahoda in vzhoda

Europe capital of culture
Mesto, kjer se stikata zahod in vzhod. Foto: Valek iz iStock

Novi Sad v Srbiji morda ni najbolj znano mesto na Balkanu, je pa zagotovo eno najbolj podcenjenih. Novi Sad, ki leži na bregovih reke Donave in je obdan z griči, je osupljivo lepo mesto z veliko ponudbo. Staro mestno jedro je skozi stoletja ohranilo velik del svojega šarma in našli boste tlakovane ulice, obdane z zgodovinskimi stavbami, cerkvami in spomeniki. Ena najbolj ikoničnih znamenitosti mesta je Petrovaradinska trdnjava, ki je bila zgrajena v 18. stoletju in ponuja čudovit razgled na mesto. 

Novi Sad je tudi dom številnih muzejev in galerij, vključno z Muzejem Vojvodine, ki prikazuje bogato zgodovino in kulturo regije. Mesto je ležalo neposredno na meji med Habsburško monarhijo in Osmanskim cesarstvom ter kasneje Kraljevino Srbijo, zato je resnično unikatno. Ljubitelji umetnosti ne smejo zamuditi Galerije Matice srpske, ki hrani zbirko srbske in evropske umetnosti iz 16. stoletja. 

Prejšnji članekKonča se z nama, končno film boljši od knjige? (#ocena)
Naslednji članekNajboljše računalniške igrice s preloma tisočletja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.