Kaj je SPF na sončni kremi? Katero sončno kremo izbrati?

Kaj je SPF na sončni kremi?
Kaj je SPF na sončni kremi? Foto: MarKord iz iStock

Uživanje na soncu ima številne pozitivne učinke, od spodbujanja proizvodnje vitamina D do izboljšanja razpoloženja. Vendar je pretirano izpostavljanje ultravijoličnim (UV) žarkom nevarno in lahko povzroči resne zdravstvene težave, kot so sončne opekline, staranje kože in kožnega raka. Zato je uporaba sončne kreme z ustreznim zaščitnim faktorjem (SPF) ključnega pomena za zaščito kože.

Kaj je SPF in kako deluje?

SPF meri, kako učinkovito sončna krema ščiti kožo pred UVB (ultravijolično sevanje B) žarki, ki so glavni povzročitelji sončnih opeklin. Na primer, SPF 30 pomeni, da bo zaščitena koža potrebovala 30-krat več časa, da se opeče, kot bi ga potrebovala nezaščitena koža. SPF ne meri zaščite pred UVA (ultravijolično sevanje A) žarki, ki prispevajo k staranju kože in nekaterim vrstam raka. Zato je pomembno izbrati sončno kremo, ki nudi širokospektralno zaščito – zaščito pred obema vrstama žarkov.

Hands spray sun protection oil closeup. Attractive girl sunbathing at seashore
Foto: stockbusters iz iStock

Kako izbrati pravi SPF?

Izbira ustreznega SPF je odvisna od več dejavnikov:

  • Tip kože: Osebe s svetlejšo kožo so bolj nagnjene k sončnim opeklinam in potrebujejo višji SPF, običajno 30 ali več. Tisti s temnejšo poltjo imajo naravno več melanina, ki nudi nekaj zaščite, vendar to ne pomeni, da ne potrebujejo zaščite pred soncem. Priporoča se SPF najmanj 15.
  • Aktivnosti na prostem: Če načrtuješ daljšo aktivnost na prostem, še posebej ob vodi ali snegu, ki odsevata UV žarke, je priporočljivo uporabiti višji SPF, kot je 50. Prav tako je pomembno redno ponovno nanašanje, še posebej po plavanju ali potenju.
  • Klimatski pogoji: V tropskih ali visoko gorskih predelih, kjer je izpostavljenost UV žarkom višja, je potreben višji SPF. Tudi v oblačnih dneh do 80 odstotkov UV žarkov prodre skozi oblake, zato je zaščita nujna.
A woman is applying sunscreen and skin care to protect her skin from UV rays. She is applying sunscreen on her hands and arms. The sun symbol is a very sunny background. Health and skin care concept
Foto: Ake Ngiamsanguan iz iStock

Katero sončno kremo izbrati?

  • Dnevna uporaba: Za vsakodnevno uporabo, če večino časa preživiš v zaprtih prostorih, zadostuje SPF 15 ali 20.
  • Zmerna izpostavljenost soncu: Za krajše aktivnosti na prostem, kot so sprehodi ali vožnja s kolesom, izberi SPF 30.
  • Intenzivna izpostavljenost soncu: Za dolgotrajno izpostavljenost soncu, kot so dnevi na plaži ali v gorah, uporabi SPF 50.
spilled cream on clothes on the beach
Foto: Halyna Romaniv iz iStock

Ne pozabi pa na svetla oblačila, ki pokrivajo tvoje dele telesa, skupaj z ustreznimi pokrivali in sončnimi očali.

Prejšnji članekTik tak bo tukaj (spet) čas za vrtec!
Naslednji članekLahko večerna vadba celo izboljša spanec? Nova raziskava je obrnila stvari na glavo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.