Je za debelost kriva neaktivnost matere med nosečnostjo?

Young mother and skinny daughter play sports together, doing squat exercises on sports field. Plump woman with merrily laughing child. Girl supports mother in effort to lose weight. Outdoor fitness
Foto: Maryna Auramchuk iz iStock

So za debelost res krive le slabe prehranske navade in pomanjkanje gibanja? Številni pravijo, da imajo »slabe gene« in se zredijo hitreje od vrstnikov. Nova raziskava na miših morda kaže, da na našo telesno težo vplivajo celo navade matere med nosečnostjo. Preberi si, kako vadba med nosečnostjo pri miših vpliva na prehranske navade potomcev.

Potomci debelih mater so debeli

Pretekle raziskave na ljudeh in na živalskim modelih so pokazale, da imajo potomci debelih mater višje tveganje za razvoj debelosti in diabetesa tipa 2. To je verjetno rezultat vpliva genetike in okolja, v katerem otrok odrašča. Novi rezultati pa namigujejo, da bi debelost matere lahko pustila dolgotrajen pečat na hipotalamusu potomca. Hipotalamus je možganski predel, ki je odgovoren za zaznavanje hranil in energijske homeostaze.

Vpliv debelosti manjši, če je mati aktivna

Unrecognizable pregnant african american woman exercising with dumbbells at home, sitting on fitness mat, copy space. Cropped of expecting black lady lifting small barbells up, healthy lifestyle
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Nova raziskava, objavljena v znanstveni reviji PLOS Biology, razkriva, da debelost samice vpliva na prehranske vzorce potomcev preko izražanja mikro-RNA miR-505-5p.

Potomci debelih miši so imeli namreč v hipotalamusu višje ravni mikro-RNA miR-505-5p vse od stopnje zarodka do odrasle dobe. Te miši so pojedle večjo količino hrane in raje izbirale hrano, bogato z maščobami. Zanimivo je, da je bil vpliv debelosti matere manjši, če je bila ta med brejostjo fizično bolj aktivna. To pomeni, da celo pri isti telesni masi matere pomaga, če je ta med brejostjo aktivna.

Pomen miR-505-5p pri ljudeh že poznan

Človeške genetske raziskave pa so že povezale več genov, ki jih uravnava miR-505-5p, z visokim indeksom telesne teže. Zaključki raziskave na miših bi bili torej lahko podobni tudi za ljudi – telesna aktivnost ima zares dolgoročne posledice!

VIRScienceDaily
Prejšnji članekTop 10 Stockholm: Najlepše atrakcije švedske prestolnice
Naslednji članekTočke za brezglutenski obrok: Kako so ocenjeni ponudniki študentske prehrane? (#Komentar)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.