Jupitrova fotografija navdušila (#FOTO)

Nasina fotografija Jupitra
Nasina fotografija Jupitra Foto: Gary Eason on NASA

Živahni oblaki se vrtinčijo čez Jupitrovo nebo na novi fotografiji iz Nasinega vesoljskega plovila Juno. Fotografija je navdušila astronavte in verjetno bo tudi vas.

Ne, to ni Van Goghova slika

Slika, posneta med 61. bližnjim preletom vesoljskega plovila mimo Jupitra 12. maja 2024, pojasnjuje dejavnost na severni polobli planeta. Juno je bila približno 29.000 kilometrov nad vrhovi Jupitrovih oblakov, ko je posnela ta novi pogled, ki poudarja vztrajne nevihte na planetu in pisane pasove, ki jih ustvarjajo močni vetrovi v njegovi atmosferi. Na prvi pogled bi lahko rekli, da gre za nekakšen miks z Van Goghovo sliko Zvezdna noč.

Colorful and Chaotic Clouds of Jupiter
Image data: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS Image processing by Gary Eason © CC BY NASA

»Zagotavlja podroben pogled na kaotične oblake in ciklonske nevihte na območju, ki je znanstvenikom znano kot prepognjena nitasta regija,« so predstavniki Nase povedali v izjavi.

»V teh regijah se conski curki, ki ustvarjajo znane trakaste vzorce v Jupitrovih oblakih, kolapsirajo, kar vodi do turbulentnih vzorcev in struktur oblakov, ki se hitro razvijajo v teku le nekaj dni.«

JunoCam vesoljskega plovila

Surovi slikovni podatki so bili zajeti z instrumentom JunoCam vesoljskega plovila, ki je kamera za vidno svetlobo.  To novo sliko je izdelal državljanski znanstvenik Gary Eason, ki je uporabil tehnike digitalne obdelave za izboljšanje barve in jasnosti oblakov, zapletenih v Jupitrovo atmosfero, so povedali predstavniki Nase.

Na zemljepisni širini približno 68 stopinj severno od ekvatorja kaže to nagubano nitasto območje značilne valovite bele oblake, ustvarjene s konvektivnimi izbruhi, ki se hitro spremenijo v tanjše, podolgovate nitaste strukture. Ta vrsta območja, ki ga običajno opazimo v bližini Jupitrovih polov, je znano, da je neverjetno turbulentno in spremenljivo zaradi močnih curkov, ki jih deloma ustvari hitro vrtenje planeta.

VIRspace.com
Prejšnji članekGlasbeni radar – najboljši koncerti poletja 2024
Naslednji članekKoliko medalj bo osvojila Slovenija na OI 2024 v Parizu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.