Ocena filma: Deadpool in Wolverine

Deadpool in Wolverine
Deadpool in Wolverine Foto: on marvel

V eri superjunaških filmov smo kar šest let čakali na nadaljevanje Deadpoola, ki se je v preteklem desetletju izkazal za enega največjih uspehov. Spomnimo, da sta filma s skupnim 170-milijonskim proračunom v blagajne prinesla več kot 1,5 milijarde dolarjev. Vse se zapletlo pri Disneyjevem nakupu studia 20th Century Fox in prihodom vseh njihovih superjunakov in širše. Vmes se je zgodilo še nekaj drugih reči, najbolj pa bi si to zapomnili po podpovprečnih ali pa kar slabih filmih v Marvelovem univerzumu. In kdo je bolj primeren, da to reši, kot pa mesija v rdečem kostumu? No, morda on v kombinaciji z veteranom superjunaških filmov, Wolverinom. To je Deadpool in Wolverine.

Deadpool in Wolverine: Marvelova polna malha nostalgije in zabave

Nostalgija je močna reč, deluje lahko na povezavi z daljno preteklostjo ali preko spominov na nekaj mesecev ali let nazaj, ko je bilo vse, tako kot mora biti. Marvel nekoč ni bil stroj, a so filmi postali nostalgični zaradi spominov na najstništvo ali otroštvo, ko smo jih uzrli prvič – recimo Blade, celo Daredevil in vsekakor Spider-Man. Potem pa je Marvel postal naoljen stroj za metanje finančnih uspešnic, ki so spremenile ustroj filmskega sveta. Ko je neka reč tako uspešna, si mnogi želijo njen padec. In Marvel je padel, finančno v povprečju še vedno uspešen, a odzivi so mlačni do pretežno slabi.

Hugh Jackman in Ryan Reynolds v filmu Deadpool in Wolverine
Hugh Jackman in Ryan Reynolds v filmu Deadpool in Wolverine Foto: on marvel

 

Tudi Ikar je letel preblizu Sonca in vemo, kako se je končalo. Ni pa treba, da je tako, še posebej ob moči multivesolja. Za nesmiseln primer vzemimo Madonno – njena kariera v zapadu ne pomeni, da ob predvajanju pesmi Like a Prayer ne bi pela večmilijonska množica, če bi se že po čudežu zbrala na enem mestu. Gre za nostalgičen poseg, ko pesem ene osebe pomeni drugače vsakemu poslušalcu. In ko Marvel poseže v nostalgijo, lahko to stori kot le malokdo, morda nihče. To je storil z novim Deadpoolom.

Kaj pričakovati od filma, v katerega Marvel polaga vse svoje upe?

Kdor ni za superjunaške filme, tiste kokica-filme, verjetno iz kina ne bo odšel pretirano navdušen. Ampak pri MCU filmih, pa tudi širše, smo se naučili, da so to filmi za lastno publiko – kot filmi Wesa Andersona za njegove oboževalce. Zgodba ni oskarjevska, tega ni bilo za pričakovati. Gre za generično zgodbo o junaku, ki mora najti samega sebe in pri tem rešiti svet. Malo multivesolja, veliko Reynoldsovega humorja, krvi za odvoz, nekaj »cameo« prizorov, ogromno smeha in akcije. Je za tiste, ki niso ravno oboževalci superjunakov? Recimo, ja in ne hkrati. Verjetno gre za enega bolj zabavnih, če ne najbolj zabavnih filmov leta, ki pa bo pri gledalcu z jasnim prepričanjem, da superjunaški filmi niso pravi filmi, naletel na kamnit zid. Film ima ravno dovolj srca, zanimivo negativko Kasandro (Emma Corrin) in drugih elementov, da se tudi največji nasprotniki ne bi vsaj zabavali med ogledom, kljub preprostosti zgodbe.

Emma Corrin v filmu Deadpol in Wolverine
Emma Corrin v filmu Deadpol in Wolverine Foto: on marvel

Deadpool in Wolverine? Ryan Reynold in Hugh Jackman

Za razliko od preostanka filmov v peti fazi, se Deadpool in Wolverine ne ustrelita v koleno. No, če smo iskreni, to storita večkrat in bolj nazorno, a v mislih je predvsem simbolika neuspeha. Deadpool in Wolverine bo izjemen uspeh, ker je eden najboljših Marvelovih filmov vseh časov.

Lahko bi zapisali, da je film precej povprečen, kar bi lahko bil, če mu odvzamemo to, kar ga dela izjemnega – gledanje v polni kinodvorani. Marvel je nazaj, takega navdušenja ni bilo že leta. Nisem si mislil, da bom kdaj to zapisal, a dejansko sem to pri njihovih filmih to celo pogrešal. Filmi so ustvarjeni za oboževalce in ko jim je korak za korakom pri tem spodletevalo, jih je Marvel puščal na cedilu. Lepo je videti vrnitev v velikem slogu.

Zdi se poceni trik, a vrnitev v takem slogu in na tak način, se zdi upravičena in pričakovana hkrati. Vrnitev enega najljubših superjunakov v Wolverinu, ki v svojem rumenem kostumu blesti kot že dolgo ne, je odlična odločitev, ki ne uniči njegove in Loganove zapuščine. Hugh Jackman ponudi še eno zgodovinsko različico tega lika, ki je v superjunaških filmih od prvih faz njihovega vzpona. Na drugi strani pa je gobezdavi, klepetavi in niti približno cenzurirani Deadpool. Če niste naveličani takega humorja – gledamo Ryana Reynoldsa – potem bo kot v zabaviščnem parku. Reynolds je z Deadpoolom spisal fantastično trilogijo, ki je s svojim tretjim delom Marvel obudila od mrtvih (vsaj za zdaj). Duo Reynolds in Jackman je nekaj, kar je filmski svet krvavo potreboval.

Prav kri pa je velik faktor filma, saj gre za prvi Marvelov film, ki je namenjen tistim nad osemnajstim letom starosti. Akcija je brutalna, groteskna in nagnusna. Daleč od tega ni niti dialog, ki iz Deadpoolovih ust deluje povsem naravno in s prebijanjem četrtega zidu gledalcu ponudi nekaj prekrasnih šal.

Deadpool in Wolverine je noro zabaven film
Deadpool in Wolverine je noro zabaven film Foto: on marvel

Deadpool, Marvelov jezus

Marvelov jezus. Mesija. Deadpool in Wolverine je Marvel v najboljši formi. Zabava, akcija, nostalgija, superjunaki, bonbončki za oboževalce, glasbena podlaga in še kaj.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Deadpool in Wolverine
Prejšnji članekCastle Festival 2024 – kdo so letošnji nastopajoči?
Naslednji članekTop 5 telefonov z najboljšo baterijo v letu 2024
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-deadpool-in-wolverineDeadpool in Wolverine je Marvelova vrnitev v velikem slogu. Kar so oboževalci želeli, so dobili s tretjim filmom o alter-egu Ryana Reynoldsa. Skupaj s Hughom Jackmanom tvorita ekstremno gledljiv dvojec v izjemno gledljivem in zabavnem filmu. Za ljubitelje brezglave akcije, norega dialoga in superjunakov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.