Zakaj Finske in Islandije ne štejemo pod Skandinavijo?

Kaj je Skandinavija?
Kaj je Skandinavija? Foto: naruedom iz iStock

Skandinavija je regija v severni Evropi, ki običajno vključuje tri države: Norveško, Švedsko in Dansko. Pogosto pride do zmede glede tega, ali Finsko in Islandijo štejemo pod Skandinavijo, saj so te države geografsko in kulturno povezane s severno Evropo. Vendar pa obstajajo ključne razlike, ki določajo, zakaj Finska in Islandija nista del Skandinavije.

Kaj je Skandinavija?

Europe 3D
Foto: Nelson_A_Ishikawa iz iStock

Geografsko gledano je Skandinavija polotok, ki ga tvorijo Norveška, Švedska in delno Danska. Skandinavski polotok obsega večino Norveške in Švedske ter manjši del severne Danske. Finska se nahaja vzhodno od Skandinavskega polotoka, medtem ko je Islandija otok v severnem Atlantskem oceanu, zahodno od Skandinavskega polotoka. Zaradi svoje geografske lege Finska in Islandija ne sodita v Skandinavski polotok.

Zgodovinske in kulturne povezave Skandinavije

Skandinavske države imajo tesne zgodovinske in kulturne povezave, ki temeljijo na skupni zgodovini, jeziku in kulturnih tradicijah. Norvežani, Švedi in Danci govorijo germanske jezike, ki izhajajo iz staronorveškega jezika. Poleg tega so te države v zgodovini delile politične in ekonomske vezi, kot je bila Kalmarska unija, ki je združevala Dansko, Norveško in Švedsko pod eno krono od leta 1397 do 1523.

Finska, na drugi strani, govori jezik, ki pripada ugrofinski jezikovni skupini, kar jo lingvistično oddaljuje od germanskih skandinavskih jezikov. Finska je bila dolga stoletja pod švedsko vladavino, preden je postala del Rusije in nato neodvisna leta 1917. Medtem ko ima Finska zgodovinske povezave s Švedsko, te niso tako močne kot vezi med skandinavskimi državami.

Islandija je kulturno in jezikovno bližje Skandinaviji, saj Islandci govorijo staronorveški jezik, ki se je razvijal ločeno na otoku. Kljub tej kulturni bližini pa geografska izoliranost in zgodovinske razlike ločijo Islandijo od Skandinavije kot politične in geografske regije.

Scandinavian flags on a blue sky.
Foto: crispypictures iz iStock

Politične in ekonomske skupnosti

Politično gledano so Skandinavske države pogosto združene v okviru različnih regionalnih in mednarodnih organizacij. Na primer, Nordijski svet vključuje Dansko, Norveško, Švedsko, Finsko in Islandijo, vendar to ne pomeni, da so vse te države del Skandinavije. Nordijski svet je širša politična skupnost, ki zajema vse nordijske države, medtem ko Skandinavija ostaja omejena na Dansko, Norveško in Švedsko.

Prejšnji članekIzbira neustrezne šolske torbe lahko ima resne posledice
Naslednji članekJoan Baez: Ikona folk glasbe in aktivizma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.