Top 10 Oslo: Norveška prestolnica in njeno bogastvo

Top 10 Oslo
Top 10 Oslo Foto: xbrchx iz iStock

Oslo, glavno mesto Norveške, je znano po svoji bogati zgodovini, kulturi in naravnih lepotah. Mesto ponuja številne atrakcije, ki privabljajo turiste z vsega sveta.

Vigelandov park

Vigelandov park je največji kiparski park na svetu, delo enega samega umetnika, Gustava Vigelanda. Park vsebuje več kot 200 bronastih, granitnih in železnih skulptur, ki predstavljajo človeško figuro v različnih položajih in čustvih. Vigelandov park je čudovit kraj za sprehod in uživanje v umetnosti na prostem.

Oslo, Norway - August 18, 2016: Many tourist walk Vigeland Sculptures Park in the popular Vigeland park ( Frogner Park ), designed by Gustav Vigeland in Oslo, Norway
Foto: vladacanon iz iStock

Oslovska opera in balet

Oslo Opera House je arhitekturna mojstrovina, ki leži ob obali. Zasnovana je tako, da obiskovalci lahko hodijo po strehi in uživajo v panoramskem razgledu na mesto in fjorde. Predstave opere in baleta se odvijajo skozi vse leto.

Oslo, Ostlandet / Norway - 2019/08/31: Modernistic Oslo Opera House - Operahuset - at the Bjorvika district at Oslofjord sea waterfront
Foto: Bernard Bialorucki iz iStock

Munchov muzej

Munchov muzej hrani največjo zbirko del slavnega norveškega umetnika Edvarda Muncha, vključno z ikonično sliko Krik. Muzej ponuja globok vpogled v Munchovo življenje in umetnost ter redno prireja tematske razstave in dogodke.

Zgodovinski muzej

Zgodovinski muzej v Oslu je del Univerze v Oslu in vsebuje bogato zbirko arheoloških, etnografskih in numizmatičnih predmetov. Tu boš dobil predmete tako iz vikinške dobe, srednjega veka in renesanse, kot tudi eksponate iz drugih kultur sveta.

Trdnjava Akershus

Trdnjava Akershus je srednjeveški grad, ki dominira nad mestnim pristaniščem. Grad je bil zgrajen konec 13. stoletja in ima bogato vojaško zgodovino. Danes je trdnjava odprta za obiskovalce, ki lahko raziskujejo njeno zgodovino in uživajo v čudovitem razgledu na Oslo.

Akershus Fortress, Oslo, Norway
Foto: Nanisimova iz iStock

Osloski fjord

Oslo leži ob osupljivem Oslofjordu, ki ponuja številne možnosti za rekreacijo na prostem. Od voženj z ladjo in kajakaštva do ribolova in kopanja, je fjord idealen kraj za ljubitelje narave. Poleg tega fjord ponuja čudovite razglede na mesto in okoliško pokrajino.

Bygdøy polotok

Bygdøy je polotok v Oslu, ki je dom številnih pomembnih muzejev, vključno z Norveškim pomorskim muzejem, Kon-Tiki muzejem in Vikinškim muzejem (začasno zaprt). Polotok je tudi priljubljena rekreacijska območja z lepimi plažami, parki in sprehajalnimi potmi.

Karl Johans gate

Karl Johans gate je glavna ulica v Oslu, ki povezuje železniško postajo s kraljevo palačo. Ulica je živahna z restavracijami, kavarnami, trgovinami in kulturnimi ustanovami.

Narodni muzej

Narodni muzej v Oslu je največji umetnostni muzej v Skandinaviji. Ponuja širok spekter umetniških del, od starodavnih artefaktov do sodobne umetnosti. Tukaj lahko občuduješ dela norveških in mednarodnih umetnikov.

Nordmarka

Za ljubitelje narave je Nordmarka nepogrešljiv kraj za obisk, nedaleč od glavnega mesta. Ta obsežni gozdnati predel severno od Osla je priljubljen za pohodništvo, kolesarjenje, smučanje in piknike.

Forest by a lake side by Nordmarka in Oslo, Norway.
Foto: Glenn Pettersen iz iStock

Poglej si še naša priporočila o danski, islandski in finski prestolnici.

Prejšnji članekJan Mohorič in Blaž Rat o aplikaciji APPEAK: »Začela sva počasi, a z jasnim ciljem« (#Intervju)
Naslednji članekNajbolj dobičkonosni animirani filmi vseh časov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.