Top 10 Severna Makedonija – skriti dragulj Balkana

Jovan Kaneo Church on beautiful sunny day at Lake Ohrid, Macedonia.
Med načrtovanjem poletnih potovanj ne pozabite Severne Makedonije! Foto: QQ7 iz iStock

Podobno kot Albanija in okoliške države, ki so v desetletjih po prehodu iz jarma komunizma turistično ostale nekoliko pozabljene, tudi Severna Makedonija med turisti vseh generacij postaja vse bolj priljubljena. Severna Makedonija vas bo gotovo očarala s svojo čudovito naravo, od kristalno čistih jezer do krasnih razgledov, prav tako pa je pravi raj za vse gurmane.

Tudi Severna Makedonija je kraj, kjer so sobivale in se mešale številne kulture, tako da tudi ljubitelji zgodovine tokrat ne boste razočarani. Ne smemo pa pozabiti, da to balkansko državo odlikuje tudi cenovna dostopnost nastanitev in hrane v primerjavi z bolj turistično obleganimi destinacijami.  

10. Skopje

View of the Prosecution Office (State Attorney) and  Foreign Affairs Ministry buildings from the Art Bridge.

Prestolnica Severne Makedonije, ki na očarljiv način povzema dušo države s svojo krasno mešanico starodavnega in modernega. Mesto ima bogato zgodovino, saj so mu v različnih obdobjih vladali Rimljani, Bizantinci, Osmani in pred kratkim seveda Jugoslavija.  

Danes je Skopje moderno mesto s številnimi nakupovalnimi centri, restavracijami in živahnim nočnim življenjem. Kljub temu pa Skopje še vedno ohranja zgodovinsko šarmantnost s številnimi mošejami in bazarji iz otomanskega obdobja. Ena najbolj impresivnih mestnih znamenitosti je Kamniti most, ki se razteza čez reko Vardar in je postal simbol mesta.  

Gotovo pa vas bo najbolj navdušil Stari bazar, kjer zgodovina in kultura oživita. Tam lahko preživite neštete ure v sprehajanju po njegovih ozkih uličicah ter občudujete pisane trgovine in stojnice, ki prodajajo vse od tradicionalnih rokodelskih izdelkov do svežih pridelkov. 

9. Ohrid

Macedonia - Country, Ohrid, Balkans, Built Structure, Sea
Očarljivo mestece ob kristalno čistem Ohridskem jezeru. Foto: EKH-Pictures iz iStock

Krasno mesto Ohrid, ki leži ob obali Ohridskega jezera, je destinacija v Severni Makedoniji, ki jo preprosto morate obiskati. Vrhunec mesta je gotovo njegovo staro mestno jedro. Tam se lahko sprehajate po tlakovanih ulicah, opazujete tradicionalno arhitekturo stavb in si predstavljate, kakšno je bilo življenje v starih časih. 

Obvezno se ustavite ob Ohridski trdnjavi, srednjeveškem gradu s čudovitim panoramskim razgledom na mesto in jezero. Nikakor ne smete pozabiti tudi na cerkev sv. Janeza v Kaneu z jezerom v ozadju, ki bo morda postala vaša najljubša lokacija v mestu! Do cerkve se lahko odpravite na slikovit sprehod iz starega mestnega jedra ali celo s čolnom. Ko boste tam, boste nagrajeni z osupljivim razgledom na Ohridsko jezero in okoliške gore. 

8. Narodni park Galičica

At Lake Ohrid
Idealna lokacija za ljubitelje pohodov. Foto: Irene Buchdrucker iz iStock

Park Galičica se nahaja med Ohridskim in Prespanskim jezerom in je pravi raj za vse ljubitelje narave. Z dobro označenimi potmi, ki segajo od preprostih sprehodov do zahtevnih pohodov, park ponuja panoramski razgled na obe jezeri s svojega najvišjega vrha. 

Predlagam pohod na vrh Magaro. Panoramski pogled na Ohridsko in Prespansko jezero z vrha je res prekrasen, zato ne pozabite prinesti fotoaparata! Med raziskovanjem makedonske narave pa morat nujno upoštevati tudi, da tam živi kar nekaj živali, s katerimi s morda ne želite bližnjega srečanja. Če se na pohode odpravljate sami, predlagam veliko mero kmečke pameti in preventivnih ukrepov, da se srečanju z nevarnimi živalmi izognete.  

7. Samostan svetega Nauma

Saint Naum Monastery is located on a high cliff above the Ohrid Lake, in its southernmost point, on one locality with rare natural beauty. The erection of this monastery is connected with the name of Saint Naum, associate to saint Clement (Kliment).
Foto: Jovep305 iz iStock

Samostan se nahaja na jugu Ohridskega jezera in je ena izmed najbolj popularnih turističnih destinacij v državi. S svojo bogato tisočletno zgodovino bo navdušil vse ljubitelje človeške preteklosti, kot tudi zgolj ravnodušne občudovalce srednjeveške arhitekture. Samostan je dobil ime po sv. Naumu, srednjeveškem svetniku in učencu Cirila in Metoda, ki naj bi na tem območju delal čudeže.  

Samostan je bil zgrajen v 10. stoletju in je od takrat pomemben romarski kraj. Kompleks je obdan z bujnim gozdom in gleda na mirne vode Ohridskega jezera. Sprehodite se po slikovitih vrtovih samostana in uživajte v spokojnosti tega svetega kraja. Poleg tega ne smete zamuditi obiska bližnjih naravnih vrelcev, do katerih pridete s kratko vožnjo s čolnom iz pristana v bližini samostana. 

6. Zaliv kosti

the Museum on water in the Bay of Bones on the Ohrid Lake in North Macedonia
Severna Makedonija je odlična tudi za potapljače! Foto: Dynamoland iz iStock

Zadnja destinacija ob Ohridskem jezeru, ki jo bomo tokrat obiskali nosi nekoliko morbidno ime. Toda brez strahu, saj ni nič manj lepa in očarljiva od drugih lokacij ob jezeru. Gre za rekonstruirano  naselbino iz bronaste in železne dobe, prvotno odkrito s podvodnimi izkopavanji. Ime Zaliv kosti pa odraža številne živalske in človeške kosti, najdene med temi raziskavami. 

Kompleks na 8.500 kvadratnih metrih površine je avtentična rekonstrukcija koliščarske naselbine, kjer so bile hiše zgrajene na ploščadih, podprtih z lesenimi koli, zabitimi v jezersko dno. Zaradi številnih starodavnih ostankov na dnu jezera, je ta lokacija idealna tudi za vse ljubitelje potapljanja! 

5. Bitola

Bitola, North Macedonia - March 17 2024: Magnolia Square which intersects with Shirok Sokak pedestrian street, with the Philip II of Macedon statue and the building of the Russian Consulate in the background.

Bitola je drugo največje mesto v Severni Makedoniji in se nahaja ob vznožju gore Pelister. Bitola, nekoč znana kot Monastir, ima bogato kulturno in arhitekturno dediščino, ki sega v otomansko obdobje. Ena izmed glavnih znamenitosti v Bitoli je, kot v Skopju, stari bazar, ki vas bo prav tako začaral s svojimi slikovitimi trgovinicami.  

Ure in ure se lahko izgubljate v labirintu ozkih ulic, občudujete arhitekturo iz otomanskega obdobja in vpijate živahno mestno vzdušje. Sprehodite se tudi skozi Širok sokak, glavno mestno ulico, obdano s kavarnami in trgovinami. Bitola je skriti dragulj, ki ga turisti pogosto spregledajo, vendar je mesto, ki ga je vredno obiskati in temeljito raziskati. 

4. Heraclea Lyncestis

Excavations at Heraclea Lyncestis, ancient Greek city later ruled by Romans
Sprehodite se po antični Makedoniji. Foto: Lars Fortuin iz iStock

Heraclea Lyncestis je fascinantno starodavno mesto, ki sega v 4. stoletje pr. Kr. To dobro ohranjeno arheološko najdišče, ki leži le nekaj kilometrov izven Bitole, je destinacija, ki jo morajo obiskati vsi ljubitelji zgodovine. 

Sprehodite se skozi starodavno mesto in raziščite očarljive ruševine, vključno z dobro ohranjenim gledališčem, stadionom in rimskimi termami. Posebej navdušujoči so dobro ohranjeni mozaiki, ki ponujajo vpogled v življenje starodavnih Makedoncev. Poskrbite, da boste nosili udobne čevlje in prinesli s seboj veliko vode, saj je mesto precej veliko in je v poletnih mesecih lahko vroče. In ne pozabite ostati do sončnega zahoda, ko ruševine dobijo prav čaroben sijaj v pojemajoči svetlobi! 

3. Narodni park Pelister

Big Lake - Pelister National Park, Macedonia
Foto: Jovep305 iz iStock

Narodni park Pelister se nahaja v gorovju Baba v jugozahodni Severni Makedoniji. Ustanovljen je bil leta 1948 in je eden najstarejših in najpomembnejših narodnih parkov v državi. Park je gotovo najbolj znan po dveh ledeniških jezerih in edinstvenih starodavnih borovcih molika.  

Raznolike pokrajine Pelistra segajo od skalnatih vrhov do bujnih gozdov, ki so habitat številnim različnim divjim živalim, vključno z volkovi in medvedi. Park je popoln za vse navdušence nad naravo, saj ponuja možnosti za pohodništvo, gorsko kolesarjenje in celo smučanje (seveda pozimi), skupaj s čudovitim panoramskim razgledom na okolico. 

2. Prilep in samostan Treskavec

Interior of ancient orthodox church, monastery Treskavec in Prilep, Macedonia
Umirite se v prostorih samostana. Foto: zefart iz iStock 

Kot mnogi drugi kraji v Severni Makedoniji je tudi Prilep znan po svoji bogati kulturni in zgodovinski dediščini ter osupljivem naravnem okolju. Toda Prilep je znan še po nečem: proizvodnji tobaka. Obiščite tobačni muzej in spoznajte zgodovino in pridelavo tega pomembnega lokalnega pridelka. Ali pa preprosto raziščite nekaj mestnih znamenitosti, kot so čudoviti Markov stolp iz 13. stoletja, stolp z uro iz otomanskega obdobja in cerkev sv. Dimitrija. 

Ena od znamenitosti, ki jih morate obiskati v bližini Prilepa, je samostan Treskavec. Nahaja se na pobočju gorovja Pelagonija in gleda na mesto Prilep ter okoliške gore in doline. Samostan je miren in spokojen kraj s starodavnimi kamnitimi zidovi, zapletenimi freskami in mirnim dvoriščem, kjer se lahko umaknete od mestnega vrveža in se malce izgubite v lastnih mislih. Je pravi skriti dragulj, ki ga morate nujno obiskati, če ste na tem območju! 

1. Demir Kapija

View of landscape with vineyards and mountains, near Demir Kapija, North Macedonia
Foto: RnDmS iz iStock

Za konec našega popotovanja po Severni Makedoniji moramo omeniti še en skriti dragulj te očarljive balkanske države. Demir Kapija (»železna vrata«) je mesto, ki leži leži na skrajnem jugu nižinske pokrajine Tikvešije na mestu, kjer reka Vardar vstopi v Demirkapijsko klisuro – 10 km dolgo sotesko, ki se konča pri kraju Udovo in odpre v Gevgelijsko kotlino.  

Strme stene kanjona se dvigajo na obeh straneh in ustvarjajo ozek prehod, ki je kot nalašč za pohodništvo ali preprosto uživanje v razgledih. V antiki je bil kanjon Demir Kapija pomembna trgovska pot, ki je povezovala Egejsko morje z reko Donavo. Še danes so vidni ostanki stare rimske ceste, ki je nekoč peljala skozi kanjon. Mesto Demir Kapija bo navdušilo tudi vse ljubitelje vina, saj je znano po nekaterih vrhunskih vrstah vina, ki jih pridelujejo po tradicionalnih metodah. 

Prejšnji članekNova era mode: Pametna oblačila, ki zaznavajo gibanje (VIDEO)
Naslednji članekKaj je sinhronizacija možganov? Izvedite, kako delujejo možgani

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.