Solarni maksimum je pred nami, trajal bo v naslednje leto: kaj moramo vedeti?

Solar:  https://www.nasa.gov/mission_pages/sdo/videos/index.html
Earth:  https://earthobservatory.nasa.gov/resources/blogs/earthday_day_lrg.jpg
Foto: murat4art iz iStock

Solarni maksimum, ki označuje obdobje najvišje aktivnosti Sonca v njegovem 11-letnem ciklu, je vse bližje. Medtem ko sta bila maj in junij 2024 zaznamovana z najvišjim številom sončnih peg od leta 2002, še vedno ni jasno, ali smo že dosegli vrhunec tega cikla. V tem članku bomo raziskali, kaj sončni maksimum pomeni, kako se določa in kdaj ga lahko pričakujemo.

Kaj je sončni cikel?

Sončni cikel je obdobje približno 11 let, v katerem se aktivnost Sonca spreminja od minimuma do maksimuma in nazaj. Ta cikel vključuje obdobja naraščajoče in padajoče aktivnosti, ki se odražajo v številu sončnih peg, izbruhov in koronalnih izbruhov mase (CME). Švicarski astronom Johann Rudolf Wolf je leta 1852 uvedel sistem štetja in poimenovanja sončnih ciklov. Prvi ciklus, ki ga je označil, je bil med letoma 1755 in 1766, znan kot Sončni cikel 1. Trenutno smo v Sončnem ciklu 25, ki se je začel decembra 2019.

Kako poteka sončni cikel?

Cikel se začne pri sončnem minimumu, ko je Sonce skoraj brez peg in so sončni izbruhi ter CME-ji redki. V tem obdobju lahko minejo meseci brez večje aktivnosti. Nato aktivnost Sonca postopoma narašča, dokler ne doseže sončnega maksimuma, ko so veliki sončni izbruhi in CME-ji najpogostejši. Nato se aktivnost ponovno zmanjšuje do naslednjega sončnega minimuma, s čimer se cikel zaključi in začne znova.

Kako določamo sončni maksimum?

Število sončnih peg se dnevno beleži, vendar ne zgolj s preprostim štetjem. Mednarodno število sončnih peg se izračuna z enačbo R = 10g + s, kjer g predstavlja število skupin sončnih peg, s pa število posameznih peg. Mesečno število sončnih peg se izračuna kot povprečje dnevnih vrednosti, vendar so te vrednosti lahko zelo spremenljive.

Da bi se izognili tem nihanjem, se uporablja 13-mesečna zglajena vrednost, ki se izračuna kot povprečje mesečnih številk sončnih peg od šest mesecev prej do šest mesecev kasneje. Ta metoda omogoča bolj natančno določanje trenda aktivnosti Sonca, vendar pomeni, da lahko točno določimo sončni maksimum šele šest mesecev po tem, ko se dejansko zgodi.

Trenutno stanje Sončnega cikla 25

V trenutnem Sončnem ciklu 25 sta bila maj in junij 2024 zaznamovana z najvišjim številom sončnih peg od leta 2002. Napovedi NOAA kažejo, da bi lahko sončni maksimum nastopil med julijem 2024 in januarjem 2025. Kljub temu pa bomo šele čez nekaj časa lahko z gotovostjo trdili, kdaj je vrhunec dejansko bil, saj je potrebno spremljati trende aktivnosti še nekaj mesecev po domnevnem maksimumu.

Abstract Illustration of an a Big Sun Star in Space
Foto: rasslava iz iStock

Kako prepoznamo vrh sončnega cikla?

Ker je sončni maksimum določen z vrhom 13-mesečne zglajene krivulje, se morda ne bo zgodil v mesecu z najvišjim številom sončnih peg. Na primer, v Sončnem ciklu 24 je bilo najvišje mesečno število sončnih peg zabeleženo februarja 2014, vendar je uradni sončni maksimum nastopil junija 2014.

V vsakem mesecu je težko vedeti, ali smo dosegli vrh, saj se lahko aktivnost Sonca nepričakovano poveča. Dvojni vrhovi so pogosti, kar pomeni, da lahko traja leto ali več upadanja aktivnosti, preden potrdimo, da je sončni maksimum minil. To pomeni, da bomo morda šele konec leta 2025 ali celo leta 2026 lahko natančno določili, kdaj je nastopil.

Zakaj je pomembno vedeti, kdaj nastopi sončni maksimum?

Razumevanje in napovedovanje sončnega maksimuma je ključnega pomena za številne vidike našega življenja in tehnologije. Močni sončni izbruhi in CME-ji lahko vplivajo na satelite, navigacijske sisteme, komunikacije in celo električna omrežja na Zemlji. Zato je spremljanje sončnega cikla in napovedovanje sončnega maksimuma bistveno za pripravo na morebitne motnje, ki jih lahko povzroči povečana aktivnost Sonca.

Pripravi se na sončni maksimum

Da ponovimo: sončni maksimum je obdobje najvišje aktivnosti Sonca v njegovem 11-letnem ciklu. Trenutno smo v Sončnem ciklu 25, ki je že pokazal znake povečane aktivnosti. Napovedi kažejo, da bi sončni maksimum lahko nastopil med julijem 2024 in januarjem 2025, vendar bomo šele pozneje z gotovostjo vedeli, kdaj je vrhunec dejansko bil. Sledenje sončnemu ciklu in razumevanje njegovega vpliva na naš planet je ključno za pripravo na morebitne izzive, ki jih prinaša povečana sončna aktivnost.

Jan Nebec

Junior novinar

Prejšnji članekPoletna nosečnost: Ali je za študentko bolj naporna?
Naslednji članek10 najmanjših pasem psov na svetu
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.