Kako natančna so ocenjevanja podnebnih tveganj? Ali se kaže težava

pxclimateaction, climate, nature
Foto: ELG21 iz Pixabay

Zadnja leta so razprave o globalnem segrevanju ne le intenzivne, temveč tudi kompleksne, saj se dotikajo področij ocenjevanja tveganj in strategij za njihovo omilitev. V tem kontekstu je študija vodilnega raziskovalca Stefana Battistona z Univerze v Zürichu razkrila ključne pomanjkljivosti v trenutnih metodah ocenjevanja podnebnih tveganj za korporativna sredstva.

So informacije in testi dovolj podrobni?

Pri konvencionalnem pristopu k ocenjevanju podnebnih tveganj se pogosto zanašamo na poenostavljene ali posredne podatke, ki morda ne odražajo natančno izpostavljenosti sredstev podjetja. To zanemarjanje lahko privede do znatnega podcenjevanja izgub, povezanih s podnebnimi tveganji, kar ima resne posledice za načrtovanje poslovnih investicij, vrednotenje sredstev in prizadevanja za prilagajanje podnebnim spremembam.

Raziskovalna skupina je razvila novo metodologijo, ki temelji na podrobnih informacijah o lokaciji in značilnostih fizičnih sredstev podjetja, kot so tovarne, oprema in naravni viri. Takšen pristop omogoča bolj natančno sliko podnebnih tveganj kot metode, ki uporabljajo posredne podatke in pogosto predpostavljajo, da so vsa sredstva podjetja locirana na njegovi sedežni lokaciji.

Dark, Ominous Clouds Promise Rain and poor Weather.
Foto: dwleindecker iz iStock

»Ko smo primerjali naše rezultate z uporabo posrednih podatkov, smo ugotovili, da so potencialne izgube zaradi podnebnih tveganj lahko do 70 odstotkov višje, kot se je prej ocenjevalo,« pojasnjuje Stefano Battiston. »To poudarja kritično potrebo po bolj podrobnih podatkih pri ocenjevanju tveganj.«

Priprava na najslabše: vloga ekstremnih dogodkov

Avtorji študije poudarjajo tudi pomen upoštevanja repnih tveganj pri ocenjevanju podnebnih tveganj. Repna tveganja se nanašajo na možnost ekstremnih dogodkov, ki so redki, vendar imajo lahko katastrofalne posledice.

»Številne ocene se osredotočajo na povprečne učinke. Naša raziskava kaže, da so lahko potencialne izgube zaradi ekstremnih dogodkov do 98 odstotkov višje, kot nakazujejo te povprečne ocene,« poudarja Stefano Battiston. »Zanemarjanje teh možnosti lahko pusti podjetja in vlagatelje v nevarno nepripravljenem stanju.«

Več sredstev za prilagajanje na podnebne spremembe

Ugotovitve študije imajo pomembne posledice za podnebno politiko, poslovno strategijo in odločitve o naložbah. Raziskovalci poudarjajo, da so natančnejše ocene tveganj ključne za razvoj učinkovitih strategij prilagajanja na podnebne spremembe ter za določanje ustreznih ravni zavarovanja in financiranja, povezanega s podnebnimi izzivi.

»Naše delo kaže, da bi lahko resno podcenjevali finančne vire, potrebne za prilagajanje na podnebne spremembe,« sklene Stefano Battiston.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekZdravilne lastnosti manga, kako nam pomaga »kralj sadja«
Naslednji članekSestavine, na katere prisegajo kuharski mojstri, mi pa jih spregledamo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.