Nevarnost za naše kosmate prijatelje! Vse o sončarici pri živalih

Cute fluffy cat enjoying air flow from fan on sofa indoors. Summer heat
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Sončarica je resno stanje, ki lahko prizadene tudi naše živalske prijatelje. Prav tako kot pri ljudeh lahko sončarica pri živalih vodi do hudih zdravstvenih težav, če se ne prepozna in ne ukrepa pravočasno. V teh vročih dneh je pomembno, da pazimo tudi na naše hišne ljubljenčke, ki jih lahko sončarica zelo hitro prizadene. Predvsem hišni ljubljenčki s temnejšo dlako, so lahko še nekoliko hitreje prizadeti. Ker smo že opisali sončarico pri ljudeh, je prav da nekaj pozornosti namenimo tudi zdravju naših najboljših prijateljev.

Kaj je sončarica pri živalih?

Sončarica pri živalih nastane, ko telo zaradi izpostavljenosti visokim temperaturam ne more več učinkovito uravnavati svoje temperature. To stanje je še posebej nevarno za živali, ker imajo omejene možnosti za hlajenje, predvsem zaradi gostega kožuha in pomanjkanja znojenja. Sončarica lahko povzroči hude poškodbe organov, zlasti možganov, in lahko vodi do smrti, če se ne ukrepa pravočasno.

English Cocker Spaniel enjoying air flow from fan on floor indoors. Summer heat
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Kakšni so simptomi sončarice pri živalih?

Prepoznavanje simptomov sončarice pri živalih je ključno za hitro ukrepanje. Najpogostejši simptomi vključujejo prekomerno zadihanost, slinjenje, nemir, bruhanje, drisko, dezorientacijo in v hujših primerih kolaps ali izgubo zavesti. Poleg tega se lahko pojavi vroča in suha koža, pospešeno bitje srca in splošna šibkost. Če opazite te znake pri svojem hišnem ljubljenčku, je nujno takoj ukrepati.

Kako preprečevati sončarico pri živalih

Preprečevanje sončarice pri živalih je ključnega pomena za njihovo zdravje in dobro počutje. Prvi korak je, da živali v vročih dneh ne puščamo v avtomobilih, kjer se lahko temperatura hitro dvigne na nevarne ravni. Pomembno je, da imajo vedno dostop do sveže vode in senčnih ali hladnih prostorov. Izogibajte se sprehodom in fizičnim aktivnostim v najtoplejših delih dneva; raje peljite svoje živali ven zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature nižje. Redno ponujanje priložnosti za ohlajanje, na primer s hladilnimi podlogami ali plitvimi bazenčki z vodo, lahko prav tako pomaga preprečiti pregrevanje.

Beagle take a summer bath
Foto: tcsaba iz iStock

Kako zdraviti sončarico pri živalih

Če sumite, da ima vaš hišni ljubljenček sončarico, je nujno hitro ukrepanje. Premaknite ga v hladen, senčen prostor in mu ponudite svežo, hladno vodo. Uporabite hladne brisače ali mokre krpe, da ohladite njegovo telo, še posebej na področjih trebuha, vratu in pazduh. Izogibajte se uporabi ledeno mrzle vode, saj lahko to povzroči šok. Čim prej poiščite veterinarsko pomoč, saj je sončarica lahko smrtno nevarna, če se ne zdravi pravilno. Veterinar bo morda potreboval intravensko tekočino in druge metode za hitro znižanje telesne temperature.

Kakšne so posledice sončarice pri živalih

Sončarica lahko pri živalih povzroči resne zdravstvene zaplete. Poškodbe možganov in drugih organov zaradi pregrevanja so lahko trajne in lahko vodijo do smrti. Če se sončarica ne zdravi pravočasno, lahko privede do odpovedi organov in drugih resnih zdravstvenih težav. Tudi če se žival opomore, so lahko posledice dolgotrajne, vključno z zmanjšano sposobnostjo za prenašanje vročine v prihodnosti.

Cute fluffy cat enjoying air flow from fan on table indoors. Summer heat
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Koga najbolj prizadene sončarica pri živalih

Sončarica najbolj prizadene ranljive skupine živali, kot so starejši hišni ljubljenčki, mladiči, bolne živali in tiste s prekomerno telesno težo. Psi in mačke z gostim kožuhom ali kratkimi smrčki, kot so buldogi in perzijske mačke, so še posebej dovzetni za pregrevanje. Prav tako so v večji nevarnosti živali, ki so zelo aktivne na prostem v vročih pogojih. Skrb za hidracijo, ustrezno hlajenje in izogibanje pretirani izpostavljenosti vročini so ključni ukrepi za zaščito živali pred sončarico.

Cute pug dog suffering from heat stroke near bowl of water on floor at home
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock
Prejšnji članekPo knjižni uspešnici Roka Bohinca nastaja mladinska serija Smrdljivc, prva po 16 letih
Naslednji članekPoskus atentata na Donalda Trumpa: kaj vemo do zdaj?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.