Koraki za postavitev domačega fitnesa (DIY homegym)

Kako narediti domači fitnes?
Kako narediti domači fitnes? Foto: tiero iz iStock

Postavitev domačega fitnesa je odlična naložba v tvoje zdravje in dobro počutje. Omogoča ti fleksibilnost pri vadbi, prihranek časa in stroškov za obisk fitnes centrov ter zagotavlja udobje vadbe doma. V njem lahko treniraš ne glede na uro in dan v tednu, imaš pa tudi več zasebnosti. Dobro opremljen homegym so sanje mnogih, ki redno zahajajo v fitnes. A že nekoliko skromneje opremljena soba ti omogoča izvajanje številnih vaj. Tukaj je nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali pri ustvarjanju učinkovitega in funkcionalnega domačega fitnesa.

Določi prostor za vadbo

Prvi korak pri postavitvi domačega fitnesa je določitev prostora, kjer boš treniral. Izberi prostor, ki je dovolj velik, da se lahko udobno gibaš in izvajaš različne vaje. Lahko je to soba, klet, garaža ali celo del dnevne sobe. Poskrbi, da ima prostor dobro prezračevanje in dovolj svetlobe, kar bo ustvarilo prijetno okolje za vadbo. Idealno je, da je soba nekoliko hladnejša (zato številni radi trenirajo v kleti ali garaži), saj ti bo med vadbo hitro postalo vroče. Razmisli tudi o talni zaščiti: fitnes z utežmi na parketu namreč zares ni dobra ideja!

Training at home with equipment.Concept for fitness healthy sport.3d rendering
Foto: Ninoon iz iStock

Naredi načrt postavitve opreme

Preden začneš nakupovati opremo, naredi načrt. Razmisli o vrstah vadbe, ki jih želiš izvajati, in o tem, katera oprema bo najbolj koristna za dosego tvojih ciljev. Boš pretežno treniral z utežmi? Ti bolj ustreza vadba z lastno težo na blazini? Katero (ali katere) kardio naprave si želiš, imaš prostor in denar zanjo? Zavedaj se, da nekatera oprema zavzame več prostora kot druga in morda ponuja celo manj različnih vaj. Na primer: blazina in nastavljive ročke zavzamejo precej malo prostora, z njimi pa lahko izvajaš najrazličnejše vaje za moč. Tekalna steza pa je velika in težka, namenjena pa zgolj teku. Če rad tečeš ali si celo želiš nastopati na tekaških maratonih, je nakup tekalne steze smiseln. Če o uporabi tekalne steze sploh ne razmišljaš, je seveda ne kupi! Razporedi opremo tako, da bo omogočala nemoteno gibanje in varnost med vadbo. Upoštevaj tudi prostor za shranjevanje manjših pripomočkov, kot so uteži, elastike in blazine.

Izberi osnovno opremo

Začni z osnovno opremo, ki bo pokrila večino tvojih vadbenih potreb. Tukaj je nekaj predlogov:

  • Blazina oziroma podloga za vadbo: Za raztezanje, jogo in osnovne vaje za moč.
  • Nastavljive ročke (dumbbells): Za raznolike vaje za moč.
  • Elastični trakovi (resistance bands): Za raztezanje, rehabilitacijo in vaje za moč.
  • Kettlebell: Za funkcionalne vaje in kardio trening.
  • Vadbena klop: Za različne vaje za moč.

    Sports equipment dumbbell on a white background. Dumbbells close up.
    Foto: Jakob Berg iz iStock

Razmisli o dodatni opremi

Če imaš dovolj prostora in denarja, lahko dodaš tudi naslednjo opremo:

  • Tekalna steza, sobno kolo ali veslač: Za kardio trening in ogrevanje.
  • Vadbena kletka ali stojalo za uteži: Za varno izvajanje dvigov.
  • Multifunkcijska naprava: Za najrazličnejše vaje za moč.
  • Dolga palica za uteži in set uteži: Za na primer počepe in mrtvi dvig.
  • Steper: Za aerobiko ali pliometrijo.
  • Vadbena žoga: Za vaje za stabilizacijo in ravnotežje.
  • Koordinacijska lestev: Za pliometrijo in trening hitrosti ter spretnosti.

Poskrbi za varnost in udobje

Varnost je ključna pri vadbi doma. Poskrbi, da je prostor čist in brez ovir, ki bi lahko povzročile poškodbe. Uporabi nedrseče podloge in zaščitne blazine pod težjo opremo. Redno preverjaj opremo za morebitne poškodbe ali obrabo, predvsem pa se vedno prepričaj, da utež ne more pasti z ročke ali palice za uteži. Poleg varnosti poskrbi tudi za udobje. Namesti ogledala, da boš lahko spremljal pravilno izvedbo vaj, dodaj zvočnike ali televizijo za predvajanje vadbenih videov ali glasbe, ki te motivira. Med vadbo pa se izogibaj gledanju filmov, ker sicer ne boš osredotočen na pravilno izvedbo in lahko pride do poškodb.

Domač fitnes je namenjen tebi: prilagodi ga torej svojim željam in potrebam. Vsekakor pa se izogni spodnjim napakam. Veliko sreče in veselja pri postavitvi prvega domačega fitnesa!

10+ Rookie HOME GYM MISTAKES You Need to Avoid!
Prejšnji članekPristne francoske galette v objemu slovenske prestolnice
Naslednji članekLivno in čreda divjih konjev, za Slovence nujen izlet v naši bližini

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.