Kaj skrivajo tajne organizacije?

Združenja iluminatov skozi zgodovino
Združenja iluminatov skozi zgodovino Foto: Moussa81 iz iStock

Tajne organizacije so stare kot človeška civilizacija. Skozi tok zgodovine pa so nekatere postale izjemno močne in med svoje člane štejejo tudi številne svetovne voditelje in monarhe. Celo ustanovni očetje Združenih držav Amerike naj bi bili člani ene izmed tajnih organizacij. Tokrat se bomo sprehodili skozi zgodovino in morebitne škandale štirih najbolj znanih tajnih organizacij, katerih delovanje je še vedno zavito v gosto tančico skrivnosti. 

1. Vitezi templjarji

Templar knights flag. Crusade old torn banner and sword. 3d illustration
Vojaki so postali uspešni bankirji. Foto: Евгений Горев iz iStock

Vitezi templjarji so bili vojaki, ki naj bi prvotno varovali krščanske romarje v Sveti deželi. Vojaški red je bil ustanovljen okoli leta 1118, ko je francoski vitez Hugues de Payens ustanovil Red siromašnih vitezov Kristusa in Salomonovega templja. Na kratko Viteze templjarje. Člani s sedežem na Tempeljski gori v Jeruzalemu so se zaobljubili, da bodo živeli v čistosti, poslušnosti in uboštvu ter se vzdržali iger na srečo, alkohola in celo preklinjanja.  

Vojskovanje in življenjski slog, prepreden z moralnimi vrednotami pa nista edini stvari, ki Templjarje povzdignili v anale svetovne zgodovine. Postali so ena najbogatejših in najmočnejših sil v Evropi, s tem ko so ustanovili banko, ki je romarjem omogočala polaganje denarja v svojih domovinah in dvigovanje v Sveti deželi. Njihov vpliv pa je nove razsežnosti dobil potem, ko je papež Inocenc II. izdal papeško bulo, s katero so bili oproščeni plačila davkov in odredil, da je edina oblast, ki so ji morali odgovarjati, papež. Na vrhuncu svoje moči so imeli vitezi templjarji otok Ciper, floto ladij in posojali denar kraljem. 

Ko so se križarske vojne po padcu Acre končale, so se vitezi templjarji umaknili v Pariz, kjer so se osredotočili na bančništvo. 13. oktobra 1307 je francoski kralj Filip IV., ki so mu vitezi templjarji zavrnili dodatna posojila, dal aretirati skupino vitezov in jih mučiti, dokler niso lažno priznali pokvarjenosti. Leta 1309 je bilo na desetine vitezov templjarjev sežganih na grmadi zaradi njihovih domnevnih zločinov. 

Pod pritiskom francoske krone je papež Klemen V. leta 1312 formalno razpustil red in prerazporedil njihovo bogastvo. Med teoretiki zarote so se začele širiti govorice, da vitezi templjarji varujejo artefakte, kot sta sveti gral in torinski prt. Priljubljene knjige in filmi, kot je Da Vincijeva šifra, še danes vzbujajo radovednost o templarjih. 

2. Prostozidarstvo

Rolled up copies of the US Constitution and Declaration of Independence with a vintage American flag on white painted weathered wood
Je ZDA res ustanovila tajna organizacija? Foto: eurobanks iz iStock

Morda je prostozidarstvo najmanj tajna izmed tajnih organizacij. Pa vendar jo je treba omeniti zaradi svojih izjemno vplivnih članov in moči, ki jo organizacija zaradi tega ima. Glede na to, da je bilo kar 13 od 39 mož, ki so podpisali ameriško ustavo prostozidarjev, ima organizacija očitno moč ustanavljati tudi nove države. George Washington, James Monroe, Benjamin Franklin, John Hancock in Paul Revere, so se vsi šteli za člane bratovščine. Toda kdo so prostozidarji? 

Prostozidarji so najverjetneje nastali v zgodnjem srednjem veku, ko so se skupine poklicev začele organizirati v cehe. Graditelji katedral so zaradi narave svojega poklica morali potovati iz mesta v mesto. Medsebojno so se identificirali z znaki svoje obrti, kot sta gradbeniško ravnilo in šestilo, ki tvorita tudi danes najbolj znan znak prostozidarjev. Prostozidarstvo, kot ga poznamo danes, je bilo ustanovljeno leta 1717, ko so se štiri londonske lože združile v prvo Veliko ložo v Angliji. Prostozidarstvo se je hitro razširilo po Evropi in v ameriške kolonije.  

Prostozidarstvo uradno ni religija, čeprav se člane spodbuja, naj verjamejo v Vrhovno bitje oziroma Velikega arhitekta vesolja. Masonski templji in skrivni obredi so jih pripeljali v konflikt s katoliško cerkvijo, ki je leta 1738 prvič obsodila prostozidarje in proti njim do danes izdala okoli 20 dekretov. 

Prostozidarski portfelj bivših članov je izjemno močan. Med drugimi si lastijo Mozarta, Winstona Churchilla in Franklina D. Roosevelta. Kako močno je z njimi prepreden sam vrh ameriške politike kaže tudi masonski simbol na dolarskih bankovcih. Verjetno vam je znano Horusovo oko, ki se pojavlja na zadnji strani bankovcev ameriških dolarjev. Svoje mesto na bankovcih pa naj bi Oko dobilo prav po zaslugi predsednika Roosevelta!  

3. Iluminati

dollar pyramid under magnifying glass green
Foto: KAV iz iStock

luminate je ustanovil profesor Adam Weishaupt na Bavarskem 1. maja 1776. Weishaupt, ki je bil ogorčen nad močjo konservativne katoliške cerkve in bavarske monarhije, je skušal zavreči organizirano religijo v korist nove oblike »razsvetljevanja« z razumom. Navdihnilo ga je razsvetljenstvo, ki se je širilo po Evropi, prav tako pa naj bi navdih črpal tudi pri Jezuitih, saj je bil tudi sam nekdaj njihov član. Najbolj pa se je osredotočil na ideje prostozidarstva. Večkrat se je uspešno infiltriral v lože in med svoje vrste novačil nekatere izmed najbolj vplivnih članov te tajne organizacije.  

Člani bavarskih iluminatov so bili razdeljeni na tri stopnje, glede na moč posameznikov. Svoje člane so novačili iz najvišjih krogov družbe, med člani pa naj bi bil tudi slavni literarni mojster Johann Wolfgang von Goethe.  

Organizacija je nekoliko zamrla, ko je Karl Theodor Bavarski leta 1787 izdal odlok, po katerem je bilo članstvo v Iluminatih kaznovano s smrtjo. Toda smrt bavarskih Iluminatov ni zatrla govoric o njihovih skrivnih dejavnostih. Teoretiki zarote jim pripisujejo vse od francoske revolucije, do atentata na ameriškega predsednika Kennedyja. Kot veste, so bili iluminati tudi glavni navdih za Brownov roman Angeli in demoni.  

4. Skull and Bones (Lobanja in kosti)

Fotografija Grobnice, zbirališča organizacije Skull and Bones, na univerzi Yale.
Kaj se skriva za vrati Grobnice na univerzi Yale? Foto: on Wikipedia 

Zadnja tajna organizacija, pri kateri se bomo tokrat ustavili pa je morda celo najbolj tajna, vsaj z vidika Evropejcev. Hkrati pa je tudi fascinantna, saj gre v resnici za študentsko organizacijo. Organizacija je bila ustanovljena na priznani univerzi Yale v zvezni državi Connecticut leta 1832. Ustanovitelja Lobanje in kosti Williama Huntingtona Russella naj bi navdihnila okultna družba, ki jo je obiskal v Nemčiji. Njegov soustanovitelj je bil Alphonso Taft, bodoči vojni sekretar pod predsednikom Grantom in oče predsednika Williama Howarda Tafta, ki je bil tudi član Skull and Bones. 

Vsako leto je 15 študentov zaključnega letnika izbranih, da se pridružijo organizaciji. Njihova imena so objavljena v glasilu Yale Rumpus, dogajanje za zaprtimi vrati Grobnice (The Tomb), prostora za srečanja brez oken, kjer se zbirajo dvakrat na teden, pa je še vedno zavito v skrivnost. Diplomirani člani se imenujejo »patriarhi«, medtem ko se tisti, ki so podvrženi iniciaciji, imenujejo »vitezi«. Njihovi nečlani pa smo »barbari«. 

Med najslavnejšimi člani te organizacije sta gotovo oba predsednika Bush ter ustanovitelj revije Times, Henry Luce. Anthony Sutton je v svojem kontroverznem razkritju leta 1986 trdil, da nameravajo člani organizacije Skull and Bones ustanoviti »novi svetovni red«, kar je odprlo pot neštetim teorijam zarote.  

Prejšnji članekSlovenski vplivnež udaril na podkastu: »Ženske po 25. letu začnejo dobro propadat«
Naslednji članekKaj storiti ob ožigu meduze in morskega ježka?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.