Izbruhnil je vulkan Etna, italijanske oblasti opozarjajo okolico

Scenic view of the eruption of the snowy mount (volcano) Etna, south-east crater, at night under full moon, Catania province, Sicily, South of Italy, Italy, Europe
Foto: Paolo Graziosi iz iStock

V Italiji vladajo izredne razmere, saj je po dvotedenski šibki aktivnosti izbruhnil vulkan Etna. Nebo je prekrito s črnim dimom in pepelom, italijanske oblasti pa so že potegnile nekaj simboličnih ročnih zavor in opozarjajo na dogajanje.

Etna je izbruhnila, zračni prostor pa omejen

Italija je zaprla del zračnega prostora zaradi intenzivnega izbruha Etne. Letalske družbe pozivajo potnike, da pred odhodom svojih letov preverijo status slednjih. Še posebej to velja za letališče Vincenzo Bellini (Catania-Fontanarossa), ki ga najdemo na ob Catanii na Siciliji.

Etna je bila aktivna že zadnjih štirinajst dni, vse pa se je začelo šibko in skorajda neopazno. Sredi tedna pa se je aktivnost počasi višala, včeraj pa je prišlo do aktivnega izbruha. Ta 3300 metrov visok vulkan je v zrak poslal lavo in oblak dima, ki sega najmanj 4,5 kilometra visoko – pomika se na jugovzhod.

Vulkansko dejavnost je moč videti iz Catanie in okoliških mest, pepel pa naj bi padal tudi na Catanio.

Etna je aktiven vulkan

Pri tem je še kako pomembno poudariti, da je Etna aktiven vulkan. Zadnja leta se zgodi, da Etna izbruhne na približno leto in pol, še vedno pa v zgodovini ostaja tisti zgodovinski izbruh leta 1669.

Watch: Lava Spews From Italy’s Mount Etna Volcano | WSJ News

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekBrez teh elementov ni moderne pisarne
Naslednji članekPoti v Santiago: Ste vedeli, da je romarskih poti v Santiago več?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.