10 najboljših pesmi Zlatana Čordića (Zlatko)

Zlatan Čordić - Zlatko
Zlatan Čordić - Zlatko, najboljše pesmi Foto: on zlatko

Zlatan Čordić – Zlatko, za mnoge najboljši slovenski raper. Gre za odločitev, ki jo mora sprejeti vsak zase, čeprav Zlatko v eni novejših pesmi pravi: »vejo kdo je capo rap igre.« In če posežemo dlje v subjektivnost, v nekaj najbolj težavnega, ko je govora o glasbenikih, izberimo 10 najboljših pesmi, ki jih je izdal Zlatan Čordić.

*pesmi so v naključnem vrstnem redu

Moj zaklad

Verjetno bi si številne pesmi s prvega albuma zaslužile svoje mesto na seznamu, a je izbrana tista, ki je poklon glasbenemu žanru, v katerem se giba Zlatko. »Rap je moj zaklad, kerga sm ob rojstvu najdu,« pravi v pesmi, ki je nekakšen spomenik njegovim začetkom v glasbenem svetu.

Zlatan Čordić (Zlatko) - Moj zaklad

Mi je žal ft. Tina Marinšek

Njegov drugi album Svet je lepši skriva kar nekaj skritih adutov. No, ne tako skrit adut je ena njegovih najboljših pesmi z naslovom Mi je žal, pri kateri je njemu in Optimistom družbo delala izjemna Tina Marinšek, takrat še pevka skupine Tabu. Že prej, a še posebej v tej pesmi, so bili jasni prizvoki glasbil in akustične izvedbe, ki jo je Zlatko pogosto dajal pred studijskimi ritmi.

Zlatan Čordić (Zlatko) - Mi je žal (ft. Tina Marinšek - Tabu) [Official Video]

Čaka vas uspeh

Čeprav tega ne pove v tej pesmi, je vredno zapisati: »Moji najboljši komadi majo najmanj ogledov.« Čaka vas uspeh je navdihujoča pesem za mlade, ki govori sama zase. Ustvarjena kot spodbuda mladim, da razvijajo talente in se pogumno odločijo za pravo karierno pot.

Zlatko - Čaka vas uspeh (Official video)

Ljubljana

Oda prestolnici. Seveda albuma Plečnikova roža ne bi bilo brez te pesmi, ki jo je poklonil svojemu mestu – ljubljanski metropoli. »Otrok tega mesta, inspirira mene cesta,« poje Zlatko v skorajda nostalgični pesmi o Ljubljani.

Zlatan Čordić (Zlatko) - Ljubljana [Official Video]

Hvala ti ft. Senidah

Verjetno kar najbolj čustvena in »osebna« pesem v njegovem repertoarju je Hvala ti, pri kateri refren poje Senidah – še pred izvenslovensko slavo. Napisal jo je za svojo mamo, v besedilu pa lahko vsak najde nekaj univerzalnega za svojo mamo in starše.

Zlatan Čordić (Zlatko) - Hvala ti [Official Video]

Nisem zvezda

»Zakaj nisem zvezda, ker ne gledaš me na nebu,« so uvodne besede v skladbo z albbuma Zlato ti daje sijaj, ne pa sreče, ki je na tem seznamu še omenjan. Poslušalcem sporoča kaj mu pomeni rap/glasba, da je umetnik na prvem mestu in daleč od zvezde v merilu, ki bi ga povezevalo z zvedami svetovnega kova.

Zlatko - Nisem zvezda ( Official Video )

Princu z gore

Ena novejših pesmi na tem seznamu je z albuma Julijan Mak, pri katerem se je naslanjal na dela Ivana Cankarja. Skupaj z videospotom gre verjetno za eno najbolj specifičnih in hkrati najglobljih pesmi, ki ji pritiče čar tradicionalnosti. Kot v pesmi pravi sam: »Dobr veste, kdor ni ljubil, ta ne more pisat« Nastala je tudi v trenutku, ko je Zlatko v javnosti postal nekakšna »persona non grata«, sledila pa je še pesem Svoboda, povsem ločena od albumov, a z jasnim sporočilom vladi.

Zlatko - Princu z gore (prolog)

K. O.

Tako imenovani skriti komad, ki tak ni ostal dolgo. Hitro je skoraj 10-minutna skladba postala najbolj priljubljena med njegovimi oboževalci in to z razlogom. Verjetno bi se marsikdo strinjal, da gre za nekaj posebnega v smislu tekstovnega dosežka slovenskega rapa. Od stanja mladine do omembe soške fronte, h kateri se je nazadnje vrnil s skladbo Sam gremo, je K. O. nekaj, česar Zlatkov fan ne sme zgrešiti. Zaključna pesem albuma Plečnikova roža je dejanski knock-out, skupaj z dolgoletnim sodelavcem Flamiejem pa je v to sfero poslal jasno sporočilo: »Kdo rap je vrnu, ne rabte tega mi prizn’t.«

Zlatan Čordić (Zlatko) - K. O. [Official Video]

V iskanju sreče ft. Nina Pušlar

Na svojem drugem albumu Svet je lepši je Zlatko predstavil eno prvih življenjskih zgodb v svojem rapu. Kot je zapisano: »Izpovedna skladba je osnovana na zgodbi nekega dekleta, ki v iskanju sreče na ovinkastih cestah življenja in neštetih križpotjih izgubi sebe, svoje bistvo in sijaj v očeh. Opominja kako hitro se to lahko zgodi vsakemu, nekaj napačnih odločitev v labirintu vsakdana in na koncu pristanemo v slepi ulici. « Z angelskim glasom Nine Pušlar v refrenu je zagotovo ena od pesmi, ki v njegovem katalogu izstopa iz množice.

Zlatan Čordić (Zlatko) - V iskanju sreče (ft. Nina Pušlar) [Official Video]

Zlato ti daje sijaj, ne pa sreče

Tisti celebritetni zagon, ki ga je dobil iz resničnostnega šova, je Zlatan Čordić usmeril v album Zlato ti daje sijaj, ne pa sreče, ki se lahko pohvali tudi z njegovo – najverjetneje – najbolj prepoznavno skladbo (poleg Več od lajfa) v karieri. Prav z enako verjetnostjo je moč trditi, da gre za najbolj ljubezensko skladbo v njegovem opusu.

Zlatan Čordić (Zlatko) - Zlato ti daje sijaj, ne pa sreče

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekIgre lakote se vračajo: Kaj vemo o novi knjigi in filmu?
Naslednji članekOcena filma: Policaj z Beverly Hillsa 4
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.