Amy’s Escape, intervju z bandom iz Žalca: »Poslušalcem želimo sporočiti, naj zaupajo svojim željam, se uprejo rutini in zaživijo svoje sanje!«

Amy's Escape so Jernej Ježovnik, Žan Žuraj, Janez Tisel in Niko Bogdan.
Amy's Escape so Jernej Ježovnik, Žan Žuraj, Janez Tisel in Niko Bogdan. Foto: Amy's Escape

Amy’s Escape nam ponujajo pobeg od rutine vsakdana. Mlad band iz Žalca, ki je prvič skupaj nastopil lanskega maja se žanrsko sprehaja med mirnimi baladami in hitrim rock’n’rollom. Repertoar priredb so letos obogatili s svojim prvim singlom Rutina, ki je premierno izšel 9. maja. O njihovih začetkih in glasbenih načrtih za to poletje smo se pogovarjali s člani skupine: Jernejem Ježovnikom, Žanom Žurajem, Janezom Tislom in Nikom Bogdanom.

Kdo je Amy’s Escape? Kje ste se našli?

Jernej: Amy’s Escape smo Janez, Niko, Žan in Jernej. Našli smo se v dijaškem domu, z Žanom sva bila cimra, Niko je živel v sosednji sobi. Janez in Žan pa se poznata že od malih nog. Tako se je začela pisati naša zgodba.

Žan: No, takrat še nismo razmišljali o bandu, to je prišlo kasneje. Z Nikotom sva en dan prišla do ideje: “Kaj če bi mi naredili band?” Vedela sva, da bo Jernej takoj za. Janezu pa je bila ideja prav tako takoj všeč.

Janez: Ja, sploh ni bilo dileme. In potem smo Nikotu za rojstni dan kupili bas kitaro, da se je začel učiti in tako nekako se je res vse skupaj začelo.

Zakaj takšno ime?

Niko: Cela ideja banda za nas predstavlja nek pobeg, odmik in zato je tu Escape. Potem pa smo temu želeli še nekaj dodati in tu se je našla še Amy.

Logo.
Logo banda: predstavljajo odmik od vsakodnevne rutine in ustaljenih vzorcev našega vsakdana. Foto: Amy’s Escape

Kdaj ste imeli prvi koncert oz. kaj zaznamujete kot uradni začetek skupine?

Jernej: Naš rojstni dan je 20. maj. Na ta dan lani, smo v Žalcu prvič skupaj stopili na oder. Odigrali smo en kratek set pred skupino Ice On Fire.

Žan: In letos smo prvi rojstni dan proslavili v Rožni, kjer smo točno 20. igrali na Kulturnem otočku Majskih iger. Ker pa je to zdaj že skoraj neka tradicija, bomo poskusili vsako leto 20. maja tudi nekje igrati.

Najprej ste ostajali predvsem na priredbah, sedaj snujete avtorsko glasbo? Kaj z njo sporočate?

Jernej: Ja, s priredbami smo se uigrali. Smo pa kar kmalu začeli dodajati tudi avtorsko glasbo. Tu se najde ogromno nekih tem. Želimo predstaviti naše občutke in mišljenja, sporočiti vse in nič ob enem. Želimo, da vsak sam v naših komadih najde tisto, kar mu pomenijo.

Amy's Escape
Mlada skupina iz Žalca predstavlja svežo prevetritev slovenske glasbene scene. Foto: Amy’s Escape

Vaš najnovejši singel Rutina. Povejte nam malo več o njem. Kako je potekalo snemanje videospota? S kom vse ste sodelovali?

Janez: Naša Rutina. Naš prvi komad. Prvi, ki smo ga napisali, prvi, ki smo ga posneli, prvi, ki smo ga izdali. Predstavlja pobeg iz vsakodnevnega življenja, kjer se mnogi znajdejo v nezanimivem, ponavljajočem se vzorcu. Z njo želimo sporočiti poslušalcem, naj zaupajo svojim željam, se ne uklonijo rutini, temveč naj se ji raje uprejo in zaživijo svoje sanje!

Žan: Ja, pa prav tako sovpada s tem, kar bend predstavlja nam. Nek odmik od vsega, da se lahko ukvarjamo s tem kar imamo radi, da uživamo in se ne uklonimo rutini.

Niko: Za snemanje komada smo združili moči s producentom Maticem Mlakarjem. Želeli smo se zadeve resno lotiti in mislim, da je rezultat kar super. Matic nam je pomagal in skupaj smo lepo “otvorili” našo studijsko pot. Za spot pa smo vse naredili sami, od ideje do snemanja in igranja. To je bila taka »low budget« oz. »no budget« produkcija. Ampak zdelo se nam je primerno za prvi komad. Da je res vse naše. V njemu smo želeli prikazati neko rutino, ki se lahko pojavi v različnih poklicih, proti koncu pa se ji vsi upremo in si damo duška 😊.

Amy's Escape - Rutina (official video)

Kako je z avtorstvom, kdo piše pesmi, kako ustvarjate glasbo? Kako izgledajo vaje?

Jernej: Načeloma večino komadov napišem jaz, potem pa na vajah skupaj izpilimo zadeve, kaj dodamo in tako naprej. Je pa tudi Žan začel pisati, tako da se kreativna žilica širi.

Janez: Za vaje se dobimo pri Jerneju, na začetku malo »jamm-amo«, da se ogrejemo, kdaj tudi tu pade kakšna ideja za komad. Potem pa gremo čez komade. Če smo blizu kakšnega koncerta se posvečamo programu, če ne pa delamo tudi na avtorskih. Vsake par mesecev pa gremo tudi na intenzivne vaje, kjer smo cel vikend skupaj, igramo, delamo, se posvetimo le glasbi, brez motečih dejavnikov.

Amy's Escape
Ustvarjajo vse od mirnih balad, do bolj tempiranega rocka, tudi jezikovno se ne omejujejo. Foto: Amy’s Escape

Kaj je lažje za izražanje slovenščina ali angleščina?

Jernej: Slovenščina.

Žan: Angleščina (smeh).

Jernej: Mislim, da jezik ni tako važen. Če ti do publike spraviš to, kar si želel sporočiti, si opravil svoje delo. Vsakemu nekaj bolj ustreza, meni slovenščina, Žanu angleščina in mislim, da je to super. Ne omejujemo se z jezikom, vsak ustvarja tako, kot mu najbolj paše.

Žanrsko, kaj združujete?

Niko: Malo vsega. Najlažje se opišemo kot alt rock, ker to pokriva eno zelo veliko področje. Imamo mirne in močne balade, pa tudi hitre in trde ritme s pridihom frustracije. Smo malo povsod.

Jernej: Ampak vseeno pa se mi zdi, da se na koncu vse skupaj poveže v nek skupen zvok, ki nas dobro predstavlja.

Kdo vam je trenutno všeč na slovenski sceni? Ste imeli kakšne vzornike? 

Jernej: Glavni vzori so kakšni Koala Voice, MRFY, imamo pa trenutno toliko dobre glasbe in bandov, da je slovenska scena res dobra. In to me res veseli, da pa se ji počasi pridružujemo še mi, pa še bolj!

Vaš najljubši koncert do zdaj? Na kaj ste najbolj ponosni?

Vsi: Klumpanje!

Žan: Z Janezom prihajava iz Planine pri Sevnici in tam je bil včasih res dober festival Klumpanje. Stvar je žal propadla, smo se pa lani odločili, da jo poskusimo vrniti v luč stare slave. Počasi no 😊. Organizirali smo manjši koncert v klubu KLUMP na Planini, igrali smo mi in še dva banda. Bilo je res lepo. Nabralo se je ogromno ljudi, čutila se je dobra energija, super koncert je bil.

Janez: Ja, videlo se je, da ljudje pogrešajo Klumpanje in da smo se prav odločili, da ga poskusimo obuditi. Bomo videli do kam lahko pridemo. Ampak ja, do zdaj je bil to najboljši koncert.

Kdaj lahko pričakujemo izid albuma?

Jernej: Prvenec prihaja, počasi… Zaenkrat je plan, da izdamo še par singlov, album pa recimo da pride čez kakšno leto ali pa dve. Bomo videli.

Kakšno se vam zdi domače žalsko okolje za izvajalca, tako glede navdiha kot možnosti, ki jih ponuja?

Jernej: No, realno je Žalec samo moj domači kraj, ampak ne, tu vadimo, tu smo začeli, lahko bi rekel, da je Žalec rojstni kraj Amy’s Escape. Okolje je super, tu smo dobili priložnost za prvi koncert, imamo dobro podporo. Vemo pa tudi, da so Tabuji “zrastli” iz Žalca, tako da se da (smeh).

Amy's Escape.
Julija se bodo ponovno zaprli v studijo in prepustili ustvarjanju nove pesmi. Foto: Amy’s Escape

Kako je na koncertih, kaj je po vašem mnenju trenutno »in« pri publiki?

Jernej: Na koncertih opažamo, da je ljudem všeč, ko se malo bolj znorimo. Ko damo mi vse iz sebe, lahko to dajo tudi oni. Energija je po mojem glavna stvar nastopa. Zdi se mi, da je trenutno na sceni mogoče dosti neke “bolj mirne” glasbe in morda pa prinesemo nek svež veter na sceno.

Kje vas lahko slišimo v prihodnje? Kakšni so načrti za naprej?

Žan: Julija si bomo vzeli nekaj premora, predvsem za ustvarjanje nove skladbe. Potem pa imamo proti koncu poletja nekaj koncertov. 23. avgusta bomo igrali v Velenju, 30. avgusta ponovno na Klumpanju. 14. septembra v Žalcu, skratka, pestro bo!

Jernej: Ja, zaenkrat imamo že nekaj bookiranih nastopov, se bo pa še zagotovo kak dodal. Za naprej pa… Nadaljevali bomo v svojem slogu, uživali v glasbi in nastopanju ter živeli svoje sanje.

Amy's Escape
Obeta se jim pestro koncertno poletje! Ujeli jih boste lahko v Velenju, Žalcu, na glasbenem festivalu Klumpanje. Foto: Amy’s Escape
Prejšnji članekPsihološki fenomen, ki je obsedel internet – ga že poznaš?
Naslednji članekAli je mlad očka (študent) lahko dober oče?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.