Kaj je Samsara?

Kaj je samsara?
Kaj je samsara? Foto: Leo Viktorov iz iStock

Saṃsāra je beseda, ki v izvoru pomeni blodenje ali svet. Ta izraz v sebi nosi idejo o cikličnih spremembah ali, bolj poljudno, kroženju v krogih. Saṃsāra se nanaša na cikel smrti in ponovnega rojstva, ki je tesno povezan s teorijo karme.

Pomen samsare

Samsara je osnovno prepričanje večine indijskih in drugih vzhodnih religij, vključno s hinduizmom, budizmom in džainizmom. Po njuhovi doktrini vsa živi bitja prehajajo skozi neskončen cikel rojstev in ponovnih rojstev, ki ga imenujemo samsara. Ta cikel je pogosto opisan kot cikel brezciljnega blodenja.

Korenine samsare

Koncept samsare izhaja iz post-vedske literature in se v polnosti razvije v zgodnjih Upanišadah. Teorija je nato dalje izoblikovana v šramanskih gibanjih, kot so zgodnji budizem in džainizem, ter v različnih šolah hindujske filozofije od sredine 1. tisočletja pr. n. št. naprej. Korenine izraza samsara najdemo v sanskrtski besedi saṃsṛ (संसृ), ki pomeni “krožiti, prehajati skozi zaporedje stanj”.

Samsara in karma

Karma je ključni element samsare. Dejanja posameznika (karma) v preteklih življenjih vplivajo na trenutno življenje in določajo prihodnje reinkarnacije. Dobra karma vodi do boljših prihodnjih življenj, medtem ko slaba karma vodi do trpljenja in nižjih oblik življenja.

Osvoboditev iz samsare

Cilj večine religij daljnega Vzhoda je osvoboditev iz samsare, znana kot mokša, nirvāṇa ali mukti. To stanje pomeni osvoboditev iz neskončnega cikla rojstev in smrti ter doseg trajne blaženosti in miru. Različne religije ponujajo različne poti do osvoboditve. V hinduizmu so te poti lahko ljubeča predanost (bhakti), znanje (jñāna), delovanje (karma) ali meditacija (rāja).

Samsara v hinduizmu

V hinduizmu je samsara potovanje duše. Telo umre, a duša je večna in neuničljiva. Karma vpliva na prihodnje okoliščine v tem življenju ter prihodnje oblike in svetove življenj. Dobri nameni in dejanja vodijo do boljših prihodnosti, slabi nameni in dejanja pa do slabših. Končni cilj je osvoboditev (mokša) iz samsare.

Samsara v budizmu

V budizmu je samsara krog trpljenja, smrti in ponovnega rojstva. Ta krog je brez začetka in konca. Karma poganja ta cikel, in dokler posameznik ne doseže razsvetljenja (nirvāṇa), se bo vedno znova rojeval in umiral. Budistični tekst Bhavacakra prikazuje ta cikel z različnimi področji obstoja, vključno s peklom, lačnimi duhovi, živalmi, ljudmi, bogovi in polbogovi.

Close-up beautiful white lotus flower in pond.White Lotus Flower background Lily Floating on The Water
Foto: Narong KHUEANKAEW iz iStock

Samsara v džainizmu

Džainizem samsaro obravnava kot svetovno življenje, zaznamovano z neprekinjenimi ponovnimi rojstvi in trpljenjem v različnih oblikah obstoja. Cilj je osvoboditev duše (jiva) iz tega cikla, kar se doseže z odstranjevanjem negativne karme in strogo asketsko prakso.

Samsara v filmu

Film Samsara iz leta 2011, režiserja Rona Frickeja, je vizualno osupljiv dokumentarec, ki mojstrsko prikazuje koncept samsare. Brez dialoga, zgolj z močjo podob in glasbe, film raziskuje cikel življenja, smrti in ponovnega rojstva po vsem svetu. Prikazuje raznolikost človeške izkušnje, od duhovnih ritualov in naravnih čudes do industrijskih obratov in urbanega življenja. Samsara nas opominja na minljivost in lepoto življenja ter nas vabi k premisleku o našem mestu v tem neskončnem krogu obstoja.

Samsara kot koncept

Samsara je temeljni koncept, ki združuje različne vzhodne religije skozi skupno prepričanje v ciklično naravo življenja, smrti in ponovnega rojstva. Kljub razlikam v podrobnostih in pristopih k osvoboditvi, je cilj vseh teh religij prekinitev tega neskončnega cikla in doseg trajne duhovne svobode.

Jan Nebec

Junior novinar

Prejšnji članekPurple Rain: album in film, ki sta zaznamovala svet
Naslednji članekŽeliš postati mladi pisatelj leta 2024? Prijavi se na natečaj
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.