Najpogostejši miti o proteinih: Držijo ali ne?

Woman in jeans and shirt holding measuring spoon with portion whey protein powder above plastic jar on white wooden table with shaker, banana and apple fruit. Process of making protein drink.
Foto: Farion_O iz iStock

Proteini igrajo ključno vlogo pri izgradnji in obnovi mišičnega tkiva, kar jih postavlja v središče prehrane številnih športnikov in fitnes entuziastov. Kljub temu pa se okoli te teme vrti veliko mitov, ki lahko zavajajo in povzročajo napačne predstave o tem, kako, kdaj in koliko proteinov bi morali zaužiti. Poglejmo nekaj najpogostejših mitov in jih razbijmo z znanstveno podprtimi dejstvi.

Mit 1: več proteinov pomeni več mišic

Resnica je, da telo lahko uporabi le določeno količino proteinov za izgradnjo mišic. Presežek proteinov ne bo vodil do dodatne mišične mase, temveč se bo pretvoril v energijo ali shranil kot maščoba. Priporočeni dnevni vnos proteinov za aktivne osebe je približno 1.2 do 2.2 grama na kilogram telesne mase. Prekomerno uživanje proteinov nad to količino ne bo imelo dodatnega koristnega učinka na rast mišic.

Mit 2: proteinske napitke morate zaužiti takoj po vadbi

Obstaja splošno prepričanje, da obstaja tako imenovano anabolično okno, kratko obdobje po vadbi, v katerem je nujno zaužiti proteine za maksimalno sintezo mišic. Vendar raziskave kažejo, da to okno ni tako ozko, kot se je nekoč mislilo. Sinteza mišičnih proteinov ostane povečana več ur po vadbi, kar pomeni, da je časovno obdobje za zaužitje proteinov precej daljše. Pomembno je, da vnos proteinov razporedite enakomerno čez dan in ne le takoj po vadbi.

Mit 3: proteinske dodatke potrebujejo vsi, ki trenirajo

Čeprav so proteinski dodatki praktičen način za povečanje vnosa proteinov, niso nujni za vsakogar. Mnogi ljudje lahko zadovoljijo svoje potrebe po proteinih s prehrano, bogato s polnovrednimi živili, kot so meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, stročnice in oreščki. Proteinski dodatki so lahko koristni za tiste, ki imajo povečane potrebe po proteinih ali težave z zadostnim vnosom prek prehrane, vendar niso nujni za vse.

Mit 4: vse proteinske vire je treba zaužiti v enem obroku

Študije kažejo, da je bolj učinkovito zaužiti proteine v manjših količinah skozi ves dan kot vse naenkrat. Priporočljivo je, da vsak obrok vsebuje 20-30 gramov visokokakovostnih proteinov, kar spodbuja stalno sintezo mišičnih proteinov. Na ta način telo lažje izkoristi zaužite proteine za izgradnjo in obnovo mišic.

Mit 5: samo živalski proteini so popolni proteini

Živalski proteini, kot so meso, jajca in mlečni izdelki, so polnovredni proteini, kar pomeni, da vsebujejo vse esencialne aminokisline v ustreznih količinah. Vendar to ne pomeni, da rastlinski proteini niso učinkoviti. Rastlinski proteini, kot so soja, kvinoja, fižol in leča, so prav tako kvalitetni in lahko z ustrezno kombinacijo zagotovijo vse esencialne aminokisline. Vegetarijanci in vegani lahko enako uspešno zadostijo svojim potrebam po proteinih z raznoliko in uravnoteženo prehrano.

Zaključek

Miti o zaužitju proteinov so pogosti in lahko zavajajo mnoge, ki si prizadevajo za izboljšanje svojih športnih dosežkov in telesne sestave. Razumevanje dejstev in znanstveno podprtih informacij je ključnega pomena za učinkovito načrtovanje prehrane. Pomembno je, da se osredotočite na uravnotežen in dosleden vnos proteinov, namesto da sledite mitom in napačnim predstavam. Na ta način boste bolje podprli svoje cilje in izboljšali svoje rezultate na zdrav in trajnosten način.

Jan Nebec

Junior novinar

Prejšnji članekKako poletni meseci pomagajo pri zaščiti pred pnevmokokno pljučnico
Naslednji članekZakaj so Lego kocke tako drage?
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.