Priljubljenost veganske prehrane je poskrbela tudi za širšo ponudbo veganskih izdelkov na trgovskih policah. Kljub temu se mnogi še vedno sprašujejo, kako pripraviti večerjo brez mesa, jajc in drugih živil živalskega izvora. Spodaj najdeš nekaj okusnih, pisanih in raznolikih idej za vegansko večerjo, ki so obenem tudi preproste in hitre za pripravo.
Riž s tofujem in azijsko zelenjavo
Tofu nareži na kocke in ga popeci na ponvi. Namesto tofuja lahko uporabiš tudi tempeh ali seitan. Dodaj narezano čebulo, česen, korenje, brokoli in gobe ter vse skupaj prepraži. Uporabiš lahko tudi drugo zelenjavo, na primer papriko, por ali bučke. Začini s sojino omako, ingverjem in čilijem ter postrezi s kuhanim rjavim rižem.
Lečna juha s kokosovim mlekom
Skuhaj lečo v zelenjavni jušni osnovi in dodaj nasekljano čebulo, korenje, zeleno ter česen. Ko je zelenjava mehka, dodaj kokosovo mleko in začimbe po okusu, kot so kari, kumina in koriander. Juho postrezi vročo s popečenim kruhom ali krekerji.
Polnjene paprike z bulgurjem in fižolom
Na ponvi popraži čebulo in česen. Dodaj kuhan fižol (lahko iz konzerve) in začimbe po okusu: origano, baziliko in poper. Namesto običajnega lahko vzameš tudi črn fižol ali lečo. Posebej skuhaj bulgur, nato pa vse skupaj zmešaj. Paprikam odstrani zgornji del in semena ter jih napolni s pripravljeno mešanico. V pečici jih peci, dokler ne postanejo mehke.
Solata s kvinojo
Kuhano kvinojo zmešaj z narezano svežo zelenjavo po okusu. Kumare, paprika in avokado so odlična kombinacija. Pripravi polivko iz sesekljanega peteršilja, limoninega soka in olivnega olja ter prelij po pripravljeni solati. Kot dodaten vir beljakovin lahko v solato vključiš tudi popečen tofu, seitan ali tempeh.
Tacos s pikantno lečo
Skuhaj lečo (ali uporabi kuhano iz konzerve) in jo začini z mehiškimi začimbami (uporabiš lahko kupljeno mešanico začimb ali pa zmešaš kumino, čili in česen v prahu). Nadevaj v pripravljene koruzne tortilje za tacos in po okusu dodaj narezano zelenjavo po okusu. Za sveže in sočne tacose poskusi češnjeve paradižnike. Dodaš lahko tudi avokado, za pikanten okus pa nekaj drobno narezanega rdečega čilija. Po okusu dodaj še sesekljan koriander in nekaj limetinega soka. Ponudi z veganskim jogurtom ali omako guacamole.
Novinar