Sladica, ki je obvezna pri Martinovem kosilu (RECEPT)

Recept za Martinovo sadno pito
Recept za Martinovo sadno pito Foto: Choreograph iz iStock

Martinovo je vsakoletni praznik vina, ki ga večina pozna po Martinovem kosilu. K kosilu pa spada tudi dobra sladica. Predstavljamo najboljšo sladico, ki spada k Martinovem kosilu. Tukaj je recept za Martinovo sadno pito.

Sestavine za Martinovo sadno pito

Testo

  • 2 jajci, rahlo stepeni
  • 110 g sladkorja, plus dodatek, za posip
  • 60 ml oljčnega olja
  • 60 ml mleka
  • 1 žlička limoninega soka
  • ½ limone, olupljene
  • ½ žličke vanilijevega ekstrakta
  • 225 g moke, presejane

Sadni nadev

  • 500 g suhih fig, drobno sesekljanih
  • 125 g zlatih rozin
  • 120 g blanširanih mandljev, sesekljanih
  • 125 g sesekljanih orehov
  • 250 ml vino cotto (glej opombo)
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • ½ majhne pomaranče z lupino
  • ½ žličke mletega cimeta
Homemade autumn apple pie corner border. Top view table scene over a rustic wood background with copy space.
Foto: jenifoto iz iStock

Navodila za pripravo

Za pripravo sadnega nadeva zmešajte fige, sultanije, mandlje, orehe, vino cotto, sladkor, pomarančno lupinico, cimet in 300 ml vode, zavrite v veliki debeli ponvi na srednjem ognju. Ogenj zmanjšamo in ob stalnem mešanju kuhamo 40 minut oziroma dokler se sadje ne zmehča in večina tekočine ne vpije. (Dodajte dodatno vino cotto, če je zmes presuha.) Prenesite v skledo in popolnoma ohladite.

Za pripravo testa za pito zmešajte 2 žlici stepenih jajc, nato pa preostanek dajte v skledo s sladkorjem, oljem, mlekom, limoninim sokom, lupinico in ekstraktom vanilije ter stepajte, dokler se dobro ne premeša. Postopoma dodajajte moko, nenehno mešajte z leseno kuhalnico, dokler se ne zmeša. Zmes zlijemo na rahlo pomokano delovno površino in nežno gnetemo 2 minuti ali dokler ne nastane mehko testo, dodamo še dodatno moko, če je testo preveč lepljivo. Razdelite na 4 kose.

Pečico segrejte na 180°C in 2 pekača obložite s papirjem za peko. Delovno površino potresemo z dodatno moko. 2 kosa testa razvaljajte v grobe kroge premera 28 cm, nato pa s pomočjo 25 cm plošče kot vodila obrežite na kroge premera 25 cm. Na obložen pekač položimo 1 krog in ga premažemo s polovico sadnega nadeva, tako da pustimo 1,5 cm roba. Na vrh položite drugi krog in pritisnite robove, da se zaprejo, nato pa z vilicami zmečkajte robove. Ponovite s preostalim testom in sadnim nadevom. Pite namažemo s prihranjenimi stepenimi jajci in potresemo s sladkorjem.

Sadne pite, pri čemer pladnje do polovice zamenjajte, pecite 20 minut oziroma dokler pecivo ne zlato porumeni. Postrezite toplo ali hladno.

Raw, unbaked butter pie crust with ingredients for recipe, ehh, flour, butter, homemade pie dough. Top view.
Foto: Olga Mazyarkina iz iStock

Opomba

Vino cotto, kar pomeni kuhano vino, je sladka, ostra, aromatična začimba, ki se uporablja v sladkih in slanih jedeh. Narejen je iz kuhanega grozdnega mošta in je včasih aromatiziran z drugimi sestavinami, kot so fige. Na voljo je v specializiranih živilskih trgovinah.

Homemade cherry pie with lattice pastry isolated on a white background. Side view.
Foto: jenifoto iz iStock
Prejšnji članekCoffetime.si – prva istrska mikropražarna
Naslednji članekŠtudent kuha: Martinova pojedina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.