Že večkrat sem se odpravila do transfuzijskega oddelka bolnice z namenom, da bi darovala svojo kri. Nikoli nisem imela problema z iglami ali pogledom na kri, z darovanjem pa lahko dejansko vplivam na vprašanje o življenju in smrti.
Kljub temu, da se redno gibam in da jem vse vrste živil, sem bila večkrat odklonjena. Za odklonitev od darovanja obstaja več razlogov, od prehlada do novega uhana. Moj razlog je bil vedno enak, in sicer premalo hemoglobina v krvi.
Kaj je hemoglobin?
Preprosto povedano: hemoglobin je barvilo v rdečih krvničkah. Njegova naloga je prenos kisika iz pljuč do ostalih delov telesa. Več ga potrebujejo aktivnejše živali zato, da se kisik hitreje prenaša.
Koliko naj bi ga praviloma imeli odrasli? Moški 140–160 g/l in ženske 125–150 g/l.
Povezava z železom
Hemoglobin med drugim vsebuje železo. To je pomembno vedeti, saj je ravno železo tisto ključno za nastajanje hemoglobina. Pomanjkanje železa je najpogostejši razlog slabokrvnosti, kar pa se lahko stopnjuje v bolezen anemijo.
Kaj lahko storim?
Če tudi tebi primanjkuje hemoglobina, lahko to izboljšaš z večjim vnosom železa.
Hrana z veliko železa:
- Stročnice, predvsem leča in rdeči fižol
- Školjke in drugi morski sadeži
- Goveje meso, še posebno jetra
- Sezamova semena
- Soja
- Piščančje in svinjsko meso, še posebno jetra
- Temno zelena listnata zelenjava
- Mandlji
- Suho sadje (ive, fige, marelice in rozine)
- Jajca
V hujših primerih pa se železo nadomesti s prehranskimi dopolnili v raznih oblikah. Zanimivo dopolnilo je spirulina, prah iz sladkovodne alge, temno zelene barve z značilnim travnatim okusom. Je zelo priročen, saj si ga lahko vsako jutro v manjši količini preprosto zmiksaš v smutiju.
Novinar