Čili je znan kot pekoč sadež, to pa zato, ker določena spojina v njem reagira s čutnimi nevroni. Ko ga poješ, se tvoje telo dokazano segreje, vendar to ni edini učinek, ki ga ima čili. Ta sadež oz. začimba ima nate tudi dobre učinke, katerih se verjetno niti ne zavedaš.
Hranila
Čiliji vsebujejo več vitaminov (A, beta karoten, B, C, E, K), in minerale, kot so kalij, magnezij in železo. Spojina v njem (Kapsaicin) pa ima vpliv tudi na notranje procese telesa.
Počutje
Ob zaužitju čilija se v našem telesu sprosti hormon endorfin, hormon, ki spodbuja prijetna čustva. Po obroku se lahko zato volja obrne na bolj pozitivno.
Zdravje
Zaradi dobrih vlaknin je čili lahko prebavljiv, pomaga pa tudi pri prebavi drugih živil. Poleg tega je dokazano, da znižuje raven slabega holesterola v krvi.
Pomembna prednost čilijev je, da znižujejo nivo krvnega sladkorja. Ker vplivajo na kontroliranje inzulina, so priporočljivi tudi za nekatere bolnike sladkorne bolezni.
Zaradi vseh svojih učinkov čili, med drugim, boljša cirkulacijo in zdravje pljuč ter znižuje možnosti kapi in infekcij.
Ko potegnemo črto, ugotovimo, da je čili, ki je zelo dostopen, zelo dobra domača preventiva. Vsak, ki mu je všeč pekoč okus, bi ga mogel imeti redno na jedilniku.
Novinar