Še nekaj let in zapisali bomo stoto obletnico oljarne Kocbek. Ob tej priliki skočimo nazaj v čas in se spomnimo na leto 1929, ko je dedek Alojz Kocbek pričel z mlinarstvom in oljarstvom. Takrat si nihče ni mislil, da bo iz njegovih začetkov nastal družinski posel, ki je po svetu prepoznan po izdelkih najvišje kakovosti. Kaj je oljarna Kocbek danes?
Oljarna Kocbek je navdih že tretji generaciji
S potjo, ki jo je takrat začrtal Alojz Kocbek, se še danes vije tradicija najboljših izdelkov v oljarni Kocbek. Ste vedeli, da še danes uporabljajo isti mlin kot ga je on in olje še vedno obdelujejo na enak način? Res je. S tradicijo in izkušnjamo lahko danes nudijo najbolj čista in naravna olja iz izbranih semen. Oljarna Kocbek želi, da se njihova strast okusi v vseh izdelkih in kar je še bolje, da strast oljarne Kocbek postane strast kupcev. Kaj vse lahko najdeš pri Kocbekovih?
Olje ni vse, kar nam nudi oljarna Kocbek
Seveda ni nobenega dvoma, olje je glavni adut podjetja. Prav Štajersko prekmursko bučno olje je od leta 2013 uradno slovenski proizvod, ki je registriran v EU. V oljarni ga lahko najdeš v različno velikih steklenih embalažah (100 ml, 250 ml, 500 ml, 750 ml), po želji pa ga lahko prejmeš tudi v darilni škatli. Slednja možnost je odlična ideja za darila. Bi poskusil katero drugo olje? Brez težav, tudi to imajo. Poskusi še hladno stiskano sončnično olje ali pa hladno stiskano olje oljne ogrščice.
Nisi oseba za olja? Potem si zagotovo za čokolado! Čokolada Kocbek je priljubljen artikel, saj imajo čokolado radi prav vsi. Ampak take še nisi poskusil, vsaj ne vseh. Bela, temna in črna čokolada so klasike. Kaj praviš na čokolado z jabolkom, rožmarinom, figo, slivo, aronijo ali celo čebulo? Za vsakega se najde nekaj.
In o tem priča tudi širok nabor darilnih kompletov in doživetij, različnih pakiranj ter drugih izdelkov, ki bodo navdušili vsakogar.
Oljarna Kocbek pripravlja tudi slastne recepte
Hrana je le hrana. In ko izkušnje spregovorijo, nastanejo slastni okusi. Tako lahko v nadaljevanju najdeš fantastičen recept za bučno rolado.
Za pripravo bučne rolade boš potrboval:
- 7 jajc
- 7 žlic sladkorja
- 1 vanilijin sladkor
- 1 limonin sladkor
- 14 dag bučnih mletih semen (ali 7 zvrhanih jušnih žlic)
- kisla smetana
- malo pecilnega praška (pol žličke)
- 3 žlice bučnega olja
Postopek za pripravo bučne rolade:
Loči rumenjake in beljake. Rumenjake in sladkor penasto umešaj. Masi dodaj mleta semena in sneg (penasto umešane beljake), ki si mu dodal vanilin sladkor. Preden vse skupaj rahlo premešaš, dodaj še malo pecilnega praška in dolij bučno olje.
Maso vlij v pekač, ki si ga obložil s papirjem za peko in peci približno 10 minut pri 180 °C. Ko je biskvit pečen, ga zvij in pusti naj se ohladi.
Ohlajenega namaži s kislo smetano, ga ponovno zvij in zavij v aluminijasto folijo ter za nekaj časa postavi v hladilnik (da rolada postane sočna).
Oljarna Kocbek naj navduši tudi tebe
Skoči do oljarne Kocbek in se naužij družinske tradicije, izjemnih okusov in se prepusti navdihu! Na spletni strani Oljarne Kocbek najdeš njihove izdelke, recepte in zapise, ki jih ustvarja družino, ki s ponosom nadaljuje zgodbo dedka Alojza.