Ljubljano zaradi njene geografske pozicije, ki se nahaja na preseku slovanskih, romanskih in germanskih držav, gurmani označujejo kot kulinarično vročo točko. V njej se najde nekaj za vsak okus in za vsak žep – ponudba restavracij in hrane bi težko koga pustila hladnega.
In Your Pocket ni imel preproste naloge – v sklopu priznanj Best of Ljubljana so s pomočjo glasov domačinov morali izbrati najboljše restavracije v Ljubljani. Nagrade so podeljene znotraj 12 posameznih kategorij, saj bi bilo izbrati eno samo najboljšo restavracijo v celotnem mestu praktično nemogoče.
Najboljša slovenska restavracija: Ošterija Pr’ Noni
Ošterija Pr’ Noni na koncu Viča deluje že več kot 15 let. Je del poslovne stavbe, za katero ne bi pričakoval, da skriva tako prikupno, v mediteranskem stilu opremljeno, restavracijo. Kombinacija belega in mornarsko modrega pohištva, lesenega stropa in terase ter talnih ploščic v notranjosti v obiskovalcu vzbudi občutek, da se je znašel v grški taverni.
Specializira se v slovenski in mediteranski kuhinji, ima pa tudi široko vinsko karto, v kateri prevladujejo primorska vina.
Restavracija je idealna tudi kot prizorišče za poroko ali kakšno drugo praznovanje.
Najboljša restavracija svetovne kuhinje: Cantina Mexicana
Restavracija z mehiško hrano, ki izgleda temu primerno; dve nadstropji in terasa so opremljeni z lesenimi mizami in stoli ter ploščicami živahnih barv, ki prispevajo k latinskemu vzdušju.
Ob široki ponudbi hrane in velikih porcijah lahko uživaš tudi v koktejlih iz menija ali zmešanih posebej zate.
Srečneži pa lahko pobožajo tudi mačka, ki se občasno sprošča na terasi in je najbolj zvesti gost restavracije.
Najboljša restavracija za poslovna kosila: Cubo
Ko se izbira prostor za poslovno kosilo, se navadno ravna po elegantnosti in prefinjenosti, kar bodo gostje vsekakor našli v restavraciji Cubo.
Minimalistično opremljena lokacija z veliko temnega lesa in hladnih sivih odtenkov redno spreminja in prilagaja svojo ponudbo jedi, od katerih jih je veliko navdihnjenih s strani italijanske in mediteranske kuhinje.
Najboljša pica v starem mestnem jedru Ljubljane: Pop’s Place Pizza
Pop’s Place navdušuje z modernim notranjim dizajnom in napolitanskimi picami, ki so v zadnjih letih hitro pridobile na priljubljenosti.
Ključ do popolne pice leži v visokokvalitetnih sestavinah in načinu priprave testa; tega gnetejo z rokami in pustijo vzhajati do 48 ur. Ko ga oblikujejo, njegova debelina ne sme presegati 3 mm in v peč gre zgolj za 90 sekund.
V Pop’s Place pa lahko ta proces spremljaš tudi v živo, saj picopeki delajo za pultom, ki je del glavnega prostora in postavljen na ogled gostom, ki bi si želeli opazovati.
Najboljša pica v Ljubljani in okolici: Verace
Verace se lahko ponaša s chefom, ki se je šolal pri enem izmed najuglednejših pizza mojstrov v Italiji – Giovanniju Santarpiji. O sposobnostih prvega pričajo izvrstne napolitanske pice, katerih se gostje kar ne morejo naveličati.
Verace je bil revolucionaren že v samem začetku; lastnika sta želela odpreti restavracijo s pristnimi napolitanskimi picami, saj v Sloveniji nista zasledila še nobene.
Tako se je rodila ideja za picerijo, ki bi sledila principom harmonije relativno majhnega števila sestavin – in lahko potrdimo, da jima je to uspelo.
Najboljši burgerji: Hood Burger
Če si želiš dobrega burgerja na ameriški način, bi moral Hood Burger biti prva postaja na tvojem seznamu.
Skrivnost je v domače narejenih krompirjevih žemljah in v lokalno pridelanih sestavinah. Prav tako tu ne boš našel ničesar zmrznjenega – vse je namreč sveže kuhano.
Čeprav so tradicionalni hamburgerji narejeni s pleskavico, Hood ponuja možnost, da to v vsakem burgerju zamenjaš z vegetarijanskim polpetom, kar pomeni, da tudi vegetarijanci ne bodo ostali lačni.
Najboljši veganski ali vegetarijanski restavraciji: Barbarella BTC Bistro in Barbarella Juicebar
Včasih se moraš odločiti, ali boš jedel zunaj ali jedel zdravo – Barbarella ti pomaga iz te dileme in omogoči oboje hkrati.
V Ljubljani ima dve lokaciji z različno ponudbo; Juicebar v centru je bolj primeren za jutranji postanek, ko še nisi jedel zajtrka ali ko se odpravljaš na brunch, v BTC-ju pa lahko naročiš raznorazne veganske boule, pice, burgerje in ostala kosila.
Najboljša azijska restavracija: Sushimama
Majhna in intimna restavracija v centru mesta je dolgo časa bila edina restavracija v Ljubljani, ki je stregla japonsko hrano.
Kljub njenemu imenu lahko na meniju pričakuješ še marsikaj poleg zgolj sushija. Cene niso najnižje, vendar je hrana temu tudi primerna. Morda to ni lokacija, kamor bi se študent lahko odpravil na večerjo vsak dan, je pa vsekakor kotiček, kjer se ustaviš, ko si zaželiš kvalitetne hrane za posebne priložnosti.
Najboljša ulična hrana: Burek Olimpija
Najpogosteje slišan stavek ob treh zjutraj, ko se vračaš iz zabave, je »Se ustavimo še v Bureku Olimpija?«, in to z dobrim razlogom. Majhna postojanka s hrano za s seboj je na isti lokaciji že od sedemdesetih let naprej in je z bureki in jogurti oskrbovala tudi naše starše.
Kljub omejeni ponudbi se konsistentno ohranja kot lokalni favorit, saj se znanje za pripravo burekov prenaša iz roda v rod, kar pomeni, da so skozi leta ostajali enako dobri.
Najboljša balkanska restavracija: Gostilna Čad
Včasih si človek pač zaželi pristnih čevapčičev, lepinje in kajmaka. V takšnem primeru se lahko zanese na gostilno Čad.
Seveda se v ponudbi najde tudi marsikaj drugega, vseeno pa prevladujejo specialitete z žara. Čadove jedi imajo prepoznaven pečat, saj uporabljajo samo pravo oglje, ponašajo pa se tudi z velikim, prijetnim vrtov, na katerega senco mečejo stoletni kostanji.
Najboljša gostilna v okolici Ljubljane: Gostilna Pr’ Kopač
Nekoliko izven Ljubljane prav tako stoji mnogo dobrih restavracij, ki so pogosto celo bolj priročne; če na primer ne živiš v prestolnici in ti vožnja po mestu ne diši, saj, bodimo pošteni, ni vedno najbolj prijetna, imaš vseeno na voljo veliko dobrih izbir.
Gostilna Pr’ Kopač v Brezovici je ena izmed teh. Njena tradicionalna hrana te bo popeljala v čas, ko si se s starši na poti z morja domov ustavil na kosilu, saj doma ni bilo založene hrane. Dobre, okusne, temeljne jedi, ki nikoli ne zgrešijo.
1Najboljši chef: Igor Jagodic (Strelec)
Restavracija pa vendarle ni nič brez dobrega kuharskega mojstra, ki nadzira potek priprave jedi in skrbi, da kakovost teh dosega njegove standarde. V Strelcu za to skrbi Igor Jagodic.
Čeprav ga mnogi asociirajo s klasično kuhinjo, je njegova posebnost to, da klasično kombinira z modernim načinom priprave; še posebno je znan po uporabi ene same vrste zelenjave, ki jo pripravi na več različnih načinov.
Tudi sicer najraje kuha z zelenjavo, izredno pomembno pa mu je, da so sestavine sveže, lokalne in v sezoni. Vsak dan se zato ustavi na mestni tržnici ob grajskemu griču, kjer dobi navdih in nabavi sestavine, ki na koncu končajo na krožnikih gostov restavracije Strelec.
Junior novinar