Zima nam v svojem hladu ponuja mnogo dejavnosti, ki nam ogrejejo srce, že ko samo pomislimo nanje. Decemberski praznični čas je obdobje, ko se prepustimo nebroju užitkov, med katerimi je seveda tudi odlična hrana. Ponujamo vam tri dokazna gradiva, da je ‘pregrešno’ dobra praznična hrana lahko tudi povsem zdrava …
Bananin kruh
Težavnost: ●●●○○
Čas priprave: 60-70 minut
Sestavine:
3⁄4 skodelice polnozrnate pšenične moke, 1⁄2 čajna žlica pecilnega praška, 1⁄2 čajne žličke cimeta, 1⁄4 čajne žličke sode bikarbone, 1⁄2 čajne žličke soli, 3⁄4 skodelice sladkorja, 1⁄4 skodelice masla ali kokosovega olja (stopljeno), 2 veliki jajci, 1⁄2 skodelice zmečkanih banan (približno 3), 1⁄4 skodelice pinjenca, 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta in 1⁄2 skodelice sesekljanih orehov ali čokolade (izbirno).
Pečico segrej na 175 stopinj. Pekač pomaži z maslom ali čebeljim voskom, da se testo ne bo prijelo sten.
V srednje veliko posodo zamešaj moko, pecilni prašek, cimet, sol in sodo bikarbono. V drugi posodi z električnim mešalcem zmešaj sladkor in maslo. Postopoma dodaj jajci in dobro premešaj z mešalcem. Dodaj zmečkane banane, pinjenec in vanilijev ekstrakt, mešaj toliko časa, da nastane lepa, gosta masa. Nato postopoma dodajaj mešanico iz moke, mešaj na nižjih obratih. Dodaj še orehe in čokolado. Maso prenesi v pekač.
Peci od 45 do 55 minut. Z zobotrebcem ali nožem preveri, če je testo spečeno. Spečen kruh takoj vzemi iz pekača in pusti, da se ohladi.
Po želji lahko v maso dodaš še brusnice, da bo kruh še bolj sočen.
Jabolčni hrustljavček
Težavnost: ●●○○○
Čas priprave: 1 ura 15 minut
Sestavine:
7 jabolk, gozdni sadeži, breskve (po želji), 300 ml jabolčnega soka, sok pol limone, rozine (po želji), cimet, vaniljin sladkor, 1,5 skodelice ovsenih kosmičev, 1 skodelica kokosove moke, pest mandljev, 2 jedilni žlici medu in 2 jedilni žlici kokosovega olja.
Olupi 7 velikih jabolk in jih nareži na poljubno velike koščke. Po želji lahko dodaš tudi kakšno drugo sadje; odličen je z dodatkom malin, robid ali breskev. Sadje zalij s 300 ml jabočnega soka, sokom pol limone, dodaj cimet, vaniljinv sladkor in po želji rozine. Vse skupaj kuhaj pokrito 10 minut, nato pa še 15 minut odkrito na srednjem ognju.
Zmelji skodelico in pol ovsenih kosmičev, skodelico kokosove moke, veliko pest mandljev. Dodaj 2 žlici medu, 2 žlici kokosovega olja, cimet ter vaniljin sladkor. Sestavine se bodo povezale v drobljivo zmes. Če se ti le-ta zdi presuha, lahko dodaš kakšno žlico jabolčnega soka, med ali kokosovo olje. Skuhana jabolka daj v pekač, na njih pa stresi pripravljeno zmes iz ovsenih kosmičev in kokosa. Skorjico rahlo poteptaj z žlico. Peči pri 160 oC približno 30 minut, da skorjica postane rjava in hrustljava. Počakaj, da se malce ohladi in postrezi z grškim jogurtom ali vaniljevim sladoledom.
Vroča čokolada
Težavnost: ●○○○○
Čas priprave: 15 minut
Sestavine:
250 ml mandljevega mleka, 2 čajni žlički datljevega sirupa, 2 žlički surovega kakava in 1 čajna žlička mandljevega masla
Vse sestavine zmešaj v kozico ali manjšo posodo ter začni ogrevati. Cel čas mešaj, da se bodo vse sestavine dobro premešale med seboj. Preden zavre, odstavi vročo čokolado ter jo postreži.
Izzivamo vas, da ne uživate ob teh v ustih topečih dobrotah,
skupina Gaster Felix