Žita, kot so oves, proso, ječmen, ajda in rž smo Slovenci kuhali že od nekdaj. Ne le ker so bila dostopna, temveč tudi zaradi svojih mnogih koristi. Polna so vlaknin in hranil, med drugim pospešujejo prebavo. Zato ne čudi, da so popularna tudi med mladimi.
Pripravili smo osnovne napotke za kuhanje kaše iz prosa, ovsenih kosmičev in ajde ter nekaj idej za recepte.
Prosena kaša
Prosena kaša je lahko samostojna jed, priloga ali sestavina sladkih in slanih jedi.
Osnovna priprava prosene kaše je relativno hitra. Najprej jo s pomočjo cedila dobro spereš. Tako odstraniš maščobo z ovojnice in preprečiš, da bi bila kuhana kaša grenka.
Proso streseš v vrelo vodo. Če ga kuhaš za prilogo, naj bo razmerje z vodo 1:2, če pa želiš kašo kot obrok, naj bo razmerje 1:3. Kuhaš približno 15 minut, nato odstaviš s štedilnika, pokriješ in pustiš nekaj minut.
1. Enostavna sladka prosena kaša za zajtrk
Vodi, v kateri kuhaš kašo, dodaš (rastlinsko) mleko in poljubne začimbe, npr. cimet. Ko je kaša skuhana, vanjo primešaš sveže gozdno sadje, banano, oreščke, kakav ali druge poljubne dodatke.
2. Zelenjavna prosena kaša za kosilo
Popečeš čebulo, por ali česen. Dodaš poljubno zelenjavo, npr. bučko, papriko in korenje. Ko je zelenjava prepražena, dodaš proso, vodo in pokriješ. Kuhaš na nižjem ognju 15 minut.
Ovsena kaša
Ovsene kosmiče daš v kozico in jih prekriješ z (rastlinskim) mlekom. Lahko jih kuhaš tudi v vodi, a moraš nato z drugimi sestavinami dodati okus. Približno razmerje je ena velika žlica kosmičev na deciliter tekočine.
Kosmiče kuhaš na srednjem ognju, da se zmehčajo. Redno mešaš. Kuhaš približno 10 minut, da se kaša zgosti.
1. Čokoladna kaša z gozdnimi sadeži
Ovseno kašo skuhaš po osnovnem receptu. Ko je na krožniku, vanjo vmešaš žlico kakava in dodaš poljubne gozdne sadeže – lahko tudi zmrznjene, saj jih bo topla kaša odtalila.
2. Ovsena kaša z banano, cimetom in jabolki
Ko se kuha ovsena kaša, v ponvi prepražiš koščke jabolka. V skuhano kašo primešaš žličko cimeta in pretlačeno banano, koščke jabolka pa postaviš na vrh.
Ajdova kaša
Ajda je tako kot proso lahko kot kaša samostojna jed, lahko je priloga ali sestavina sladkih in slanih jedi.
Ajdo najprej opereš v cedilu. Kuhaš jo v vodi v razmerju 1:2. Na srednji temperaturi naj rahlo vre približno 15-20 minut.
1. Ajdova kaša z zelenjavo in jurčki
Prepražiš čebulo, poljubno zelenjavo in na kose narezane jurčke. Dodaš ajdovo kašo, vse skupaj pražiš in začiniš. Zaliješ z vodo, ki naj je bo približno dvakrat več od kaše. Na srednji temperaturi dušiš približno 15 minut, dokler kaša ni mehka.
2. Ajdova kaša s cimetom in jabolki
Kašo skuhaš v mleku, v katerega dodaš ščepec soli in cimeta. Koščke jabolka prepražiš in dušiš 10 minut ter začiniš s cimetom. V kuhano kašo primešaš malo masla in dodaš jabolka.
Novinar