Fižolov burger: Recept za okusni burger iz vsestranske stročnice

Fižolov burger
Fižolov burger Foto: vaaseenaa iz iStock

Stročnice, ki so jih nekoč na slovenskih tleh opisovali s prispodobo »meso ubogih«, danes predstavljajo veliko več. Ena izmed teh je fižol, ki ima ogromno pozitivnih lastnosti, saj ne vsebuje le veliko hranilnih snovi, ampak prav tako hrani zemljo. Slovenci smo ga v svoj vsakdan začeli uvajati v 17. stoletju, prvotno pa prihaja iz Južne Amerike. Indijanci so ga namreč sadili z bučo, konopljo in koruzo, uživali pa so ga zelenega in posušenega. Danes fižol predstavlja zelo ugodno in hranljivo sestavino, ki jo lahko pripravimo na ogromno načinov.

Pestra zaloga

Judith Choate, avtorica knjige The Mighty Bean, v kateri je 100 preprostih receptov s stročnicami, opozarja na pestro zalogo stročnic. Pomembno je namreč, da imaš na zalogi večje zaloge fižola in stročnic, s katerimi lahko pripraviš zelo hitre in preproste obroke. Predvsem je to mogoče s čičeriko in lečo. Juha iz leče ti namreč ne vzame več kot pol ure, vsebuje pa ogromno hranilnih snovi, kot so maščobe in beljakovine.

beans with wooden spoon on white background
Foto: Arda Sari iz iStock

Predhodna priprava

Kuharji mnogokrat opozorijo na negativno lastnost fižola, ki jo predstavlja čas za njegovo pripravo. Fižol je namreč stročnica, ki jo moramo kar nekaj časa kuhati. Ravno zato je pomembo, da predhodno pomislimo na pripravo fižolove jedi. S tem namenom lahko fižol namočimo že dan pred pripravo. »Veliko ljudi fižola ne namaka, samo kuhajo ga dlje, vendar meni je všeč konsistenca po namakanju. Če vas ta res ne moti, lahko kupite tudi konzervirano,« je dodala Choate.

Fižolov dodatek

Medtem ko fižol in stročnice ponavadi tvorijo osnovo glavnih jedi, Choate v svoji kuharski knjigi opozarja na dodatek drugim jedem. Te lahko s stročnicami poživimo, dodamo okus in hranilne snovi. Ribe lahko preliješ z mehkim belim fižolom, kateremu dodaš timijan, baziliko in peteršilj. Kuhan fižol na tak način dobi prave začimbe, ki dodajo svež priokus lepo pečeni ribi. V nasprotju z belim fižolom, se črni popolnoma poda k rdeči govedini.

Fižolov burger

V burger lahko namesto mesa vključimo fižol. Ta sprememba je lahko všeč tudi otrokom, ki zaradi uporabe pravih sestavin ne bodo niti vedeli, da je v njem prisoten. »Pleskavico« iz fižola lahko pripravimo v posodi za mešanje, v katero dodamo vsebino dveh stisnjenih pločevink črnega fižola, sok polovice limone, polovico čebule in žlico sesekljanega česna. Vse to v posodi zmešamo, dodamo stepeno jajce in oblikujemo šest enakomerno okroglih »pleskavic«. Vsako nato na vsaki strani pražimo približno deset minut.

Zdrav prigrizek

Stročnice lahko na preprost način spremenimo v zdrav prigrizek. Lahko pripravimo praženo čičeriko, za katero potrebujemo tri žlice olja, žličko curryja v prahu in semen koromača, pol žličke kumine, četrtino žličke kajenske paprike in malo soli. Vse to zmešamo z 200 grami kuhane čičerike, ki jo nato pražimo v pečici na 230 stopinj Celzija približno pol ure. Poleg pražene čičerike lahko za prigrizek pripravimo humus, ki mu lahko dodamo različne arome.

Enolončnica za različne obroke

Stročnice večinoma uporabljamo za pripravo enolončnic, ki jih lahko brez problema preoblikujemo v druge jedi. Saj veš, da mama ponavadi pripravi celo zalogo enolončnice, ki jo doma jeste še en teden, kajne? To zalogo lahko spremeniš v prilogo drugih glavnih jedi. Enolončnico iz belega fižola lahko namreč uporabiš kot osnovo za kos piščanca na žaru, saj iz nje narediš pire, kateremu dodaš nekaj zelišč in začimb.

Hmm, si vedel, da lahko iz stročnic narediš vse to in še več? Če ne, potem hitro poskusi kaj od naštetega!

 

VIRThe guardian
Prejšnji članekBrez izgovorov v nov program No Excuse Zagovorniki
Naslednji članekVečbilijonski načrt filtriranja CO2 je lahko rešitev za planet

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.