O študijskem programu
Do zaključka programa bodo študenti razvili naslednje splošne kompetence:
- poznavanje naravne in kulturne dediščine na podeželju in prizadevanje za njeno ohranitev;
- poznavanje kulturne dediščine v mestih in okolici, značilnosti mest;
- usposobljenost uporabiti znanje iz obeh zgornjih alinej pri komuniciranju z različnimi javnostmi, kot so:
– lokalne skupnosti,
– predstavniki države,
– različne skupine gostov (znajo pripraviti inovativne programe zanje),
– poslovni partnerji; - odgovornost do svojega lokalnega in širšega okolja;
- znanje oblikovanja turističnih produktov, ki ne ogrožajo okolja;
- razumevanje načela trajnostnega turizma in delovanje v skladu z njimi;
- znanje upravljanja z zavarovanimi območji, turističnimi destinacijami, poznavanje njihove zakonitosti;
- poznavanje pravne omejitve svojega delovanja v različnih vrstah turizma;
- zmožnost korektne interpretacije naravne in kulturne dediščine glede na skupine obiskovalcev;
- znanje načrtovanja in vodenja prostočasnih dejavnosti v naravi, ki so lahko adrenalinske ali bolj umirjene, družinske;
- ustrezne veščine, potrebne za vodenje ljudi, znanje vodenja skupine in razumevanje skupinske dinamike;
- razumevanje turizma in turistične industrije v Sloveniji ter značilnosti podeželja in mest – in glede na to zmožnost ponuditi gostom prave dejavnosti;
- obvladovanje dela z gosti v adrenalinskem turizmu in turizmu doživetij ter skrb za njihovo varnost;
- poznavanje organiziranosti kulinaričnih dogodkov, tudi s protokolarnimi pravili;
- poznavanje načela kulinaričnega turizma, značilnosti slovenske kulinarike in znanje interpretacije jedi;
- znanje načrtovanja, spremljanja in analiziranja dela v marketingu in menedžmentu, predvidevanje posledic in iskanje najboljših rešitev;
- podjetniška znanja, potrebna za vodenje podjetja;
- uporabljanje informacijsko-komunikacijske tehnologije in sistemov v turizmu;
- poznavanje izjemne širine turističnih možnosti in znanje uporabiti jih v različne namene:
– novi turistični produkti,
– zaščita okolja, - upoštevanje interesov različnih interesnih skupin;
- izvirnost in ustvarjalnost pri snovanju turističnih produktov in pri iskanju novih rešitev.
Vpisni pogoji
- Opravljena splošna matura ali
- opravljena poklicna matura v kateremkoli srednješolskem programu ali
- pred 1.6.1995 opravljen zaključni izpit v kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu.
Šolnina
Za izredni študij, posamezni letnik: 2.035€
Študijske smeri
- Turizem v naravi in dediščinski turizem
- Kulinarični turizem in protokolarni dogodki