Žuželke v prehrani niso nič novega. Že leta 1885 v knjigi Why not eat insects avtor navaja, da so žuželke kakovosten in trajnosten vir beljakovin in mikronutrientov v humani prehrani. Danes že okoli dve miljardi zemljanov redno vključuje žuželke v svojo prehrano.
Zakaj bi jedel žuželke?
Prebivalstvo narašča. Do leta 2050 bo na Zemlji med 9 in 10 milijard ljudi. Pridelava zadostnih količin hrane predstavlja velik izziv modernega sveta. Raziskovalci in strokovnjaki na tem področju rešitev vidijo v farmah insektov.
Primerjava z govedorejo
Za prirejo enega kilograma govedine potrebujemo 10 kilogramov hrane, poleg tega živina potrebuje veliko prostora in ogromno vode. Kar četrtina kopnega je namenjena reji živali. Reja žuželk je veliko bolj trajnostna. Za kilogram čričkov potrebujemo le 1,7 kilograma hrane, saj te živali veliko bolj ekonomično uporabijo biomaso. So hladnokrvne živali, zato za vzdrževanje telesne temperature ne potrebujejo energije in se vsa porablja za rast. Hitro se razmnožujejo in v okolje ne spuščajo toplogrednih plinov.
Kulinarika
Insekti se v kulinariki uporabljajo za pripravljanje najrazličnejših jedi. Priljubljeni so v obliki prigrizkov, kot nadev za kebab ali burger, v obliki testa za tortilje, v milkshake-ih. Verjetno je najbolj znan črv v žganih pijačah: mescal in tequila. Kmetje, ki gojijo insekte, vidijo potencialno tržno nišo v proteinskih pripravkih za športnike, saj so žuželke kvaliteten vir beljakovin, železa, kalcija, cinka, maščobnih kislin in magnezija.
Kakšen okus imajo insekti?
Okus se zelo razlikuje glede na vrsto žuželke. Črički, ki so najbolj razširjeni v kulinariki, imajo oreškast okus po mandljih. Cela žuželka je hrustljava in spominja na koruzni čips. Nekateri insekti so bolj sladkasti in imajo kremno teksturo.
Katere žuželke so primerne za prehrano?
Vsekakor mora biti mikroživina namensko rejena. Med 2000 užitnimi vrstami so:
- črički,
- kobilice,
- molji,
- mravlje,
- komarji,
- gosenice,
- ščurki in
- hrošči.
Kako poteka reja ?
Farme žuželk najdemo že po celem svetu, najbolj znana je futuristična farma insektov v Austinu, v Texasu. Tam pridelajo milijon čričkov na dan. Velike farme so tudi v Avstraliji ter na Finskem.
Vzreja poteka štiri do šest tednov na kartonskih blokih. Na velikih farmah večino dela opravijo prilagojeni roboti. Žuželke potrebujejo hrano, vodo in prostor. Žuželke gredo po določenem času reje na proces ločbe, kjer strojno ločijo žive čričke od mrtvih in od drugih nečistoč, izločkov. Žive živali se nato zamrzne in na ta način evtanazira.
Masa insektov se po zamrznitvi dodatno obdela in predela. V prodaji so žuželke v nepredelani obliki, zmleti v moko, predelani v testenine, granole. Pripravljajo se kuhani, pečeni in dimljeni insekti.
Ali bi v primeru globalnega pomanjkanja mesa poizkusil beljakovine nadomestiti z jedmi iz žuželk? V komentarju nam zaupaj svoje stališče.
Novinar