Reciklirajmo velikonočne ostanke: Kam s potico, šunko, hrenom in pirhi?

Po praznikih nam skoraj vedno ostanejo živila. Kam z njimi? Razmišljaj trajnostno in jih ne meči stran. Raje jih recikliraj v nov in še bolj okusen obrok.

Potične kroglicekroglice

Posušeni ostanki potice niso več okusni. Nareži jih na čim manjše kocke, prelij z nekaj žlicami stopljenega masla in malo sladke smetane. Maso zgneti in oblikuj v one-bite-size kroglice. Masi po potrebi dodajaj smetano za sočnost in drobtine za trdnost. Kroglice povaljaj v mletih orehih ali prelij s čokolado.

Hrenova omaka kot priloga mesuhrenova omaka

Na žaru popeci najljubši kos mesa. Hren se najbolj prileže h govedini, lahko pa izbereš tudi dober kos svinjine ali piščje prsi. Poleg mesa postrezi omako iz hrena.

Staro žemljo nareži na kocke in jo v jušni osnovi (3 dl) kuhaj deset minut. Odstavi in dodaj 2 žlici kisle smetane ter ravno toliko naribanega hrena. Omako spasiraj s paličnim mešalnikom in začini s soljo in jabolčnim kisom.

Nadevana jajčka

Pirhi so najbolj vsestranska sestavina. Lahko jih porabiš za slavno francosko solato, iz njih nadevana jajčkapripraviš jajčni namaz ali jih napolniš z nadevom.

Za dve nadevani jajčki zmešaj zmehčano maslo (50 g) in pretlačene rumenjake dveh pirhov. Dodaj dve žlici nasekljanega sira, nasekljane kumarice in gorčico. Za konec začini s soljo in poprom. Maso nadevaj v razpolovljene beljake in ohladi.

Omleta s šunko

Za eno omleto razžvrkljaj dve jajci s ščepcem soli. Dodaj tri žlice mleka in dobro premešaj. V ponvi segrej olje in vlij maso. Povrh potresi kocke šunke in sira. Na majhnem ognju in pokrito s pokrovko peci, da omleta zakrkne. Prepognjeno zvrni na krožnik.
Homer
Prejšnji članekStarodavni deževni pragozd … Antarktike
Naslednji članekKaj je s temi milenijci?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.