Si se kdaj vprašal, zakaj je mamina kuha tako dobra, vse kar ti skuhaš pa je zgolj »meh«? In ne, skrivna sestavina, ki jo mama uporablja, ni ljubezen, temveč so to začimbe. Začimbe sežejo mnogo dlje kot zgolj od soli do popra in definitivno je boljše uporabiti nekaj začimb, kot pa v lonec stresti malo Vegete. Torej, s čim paše katera začimba?
Kurkuma
Začimba zlate barve, ki se bori proti zabuhlosti in oteklinam, paše skoraj k vsemu. Žličko lahko zamešaš v vrelo mleko in si narediš jutranji napitek kurkumin latte, dobro paše v ovseno kašo, lahko pa jo dodaš tudi k slanim jedem. S kurkumo lahko začiniš riž, pašto, piščanca ali juhe. Ni pikantna, zato z njo ne moreš zgrešiti in pretiravati. Zabavaj se!
Cimet
Tudi cimet je dokaj vsestranska začimba, ki jo povezujemo predvsem z božičem in zimskim časom. Seveda ga dodaj v maso za mafine, piškote, v crumble ali jabolčni štrudelj. Če si želiš začiniti zajtrk, ga lahko dodaš tudi v ovseno kašo, paše pa tudi v smuti. Naslednjič, ko boš delal palačinke, stresi v maso žličko cimeta in uživaj v božični pravljici.
Kajenski poper
Kajenski poper je zelo pikantna začimba, zato pazi, da je ne uporabiš preveč. Če se to zgodi, lahko »škodo« nevtraliziraš s tem, da dodaš malo smetane, jogurta ali kakšen drug mlečni izdelek. Lahko ga dodaš v riž, z njim začiniš meso, dobro pa se poda tudi k črni čokoladi in sladicam iz manga. Kdo bi si mislil!
Origano
Origano se največkrat znajde na pici, lahko pa ga dodaš v katerokoli jed, kjer uporabljaš paradižnikovo omako. Dobro paše tudi k mletemu mesu.
Timijan
S timijanom lahko začiniš vse – od juh, omak, mesa in riža, pa do krompirja. Timijan je še posebej dober v pire krompirju, lahko pa ga uporabiš kjerkoli! Je res vsestranska začimba, ki jedem doda svež okus.
Bazilika
Pri kuhanju testenin s paradižnikovo omako ali tuno pa ne smeš pozabiti na baziliko! Ta doda okus in bolj prefinjen videz. Bazilika lahko normalno živi v tvoji študentski sobi, lahko pa jo kupiš že vnaprej posušeno in zmleto.
Ingver
Ingverjev čaj je izjemno dober za odpornost in prehlad, mleti ingver pa se največkrat uporablja v azijski kuhinji. Ingver naj bi pri ribi nevtraliziral okus po morju, lahko pa ga dodaš v sladice ali napitke.
Kuhano vino blend
Navsezadnje pa se s prihodom mrzlih dni spodobi, da se na jesen in zimo nazdravi s kuhanim vinom. Čeprav je mešanica klinčkov in cimeta najverjetneje že stalnica v študentski kuhinji, ti ni potrebno kupovati raznih miksov za kuhano vino. V vino stresi malo klinčkov in cimeta, (po želji) dodaj sladkor in voilà!
Z začimbami se je potrebno igrati in eksperimentirati in seveda kdaj pa kdaj tudi narediti kakšno jed prepikantno. Ampak vendarle je lepo poznati skrivnostni svet začimb in s kakšno začinjeno jedjo pozitivno presenetiti svoje prijatelje.
Novinar